Vi lider fortfarande av USA:s tafatthet 2008

I finanskrisens spår Greklands premiärminister Alexis Tsipras leder sedan januari en koalition som består av hans eget parti, det nybildade socialistiska Syriza, och nationalkonservativa Oberoende greker.

Finanskrisen gjorde världen till ett sämre ställe.

De amerikanska finansmyndigheternas tafatthet ledde till krig, elände, fattigdom - och en ny politisk karta.

Man har glömt bort hur stor dramatiken var hösten 2008. Bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac togs över av amerikanska staten. Bear Sterns såldes för en spottstyver till JP Morgan.

Merrill Lynch gick ihop med Bank of America, Morgan Stanley och Goldman Sachs rekonstruerades till affärsbanker. Washington Mutual och Lehman Brothers gick i konkurs.

Stora, anrika institutioner föll som korthus. Över hela världen drog regeringar och finansiella institutioner i det enda de kunde komma på, nödbromsen. Världsekonomin djupfrystes - och har inte hämtat sig än.

Den tafatthet som präglade handhavandet av det som ledde till konkurserna och ommöbleringen av den amerikanska marknaden var tyvärr det värsta som kunde hända världen. Skuggorna av finans­krisen kommer vi att få leva med åtskilliga år till.

Om vi tittar på vår närmaste omgivning så ledde finanskrisen till att flera länder fick nödlåna från EU. Stora starka ekonomier som Spanien och Italien klarade sig inte själva. Inte Irland heller. Grekland brottas fortfarande, sju år senare, med enorma problem och står på randen till konkurs.

Arbetslösheten sköt i höjden i hela EU. I Grekland är ungdomsarbetslösheten nu 55 procent, i Spanien 53, i Italien 43.

I flera länder ritas den politiska kartan om. I Frankrike marscherar högerextrema Front National och partiledaren Marine Le Pen är en stark kandidat i nästa presidentval.

I Grekland föll de gamla partierna nära samman i förra riksdagsvalet när det nybildade socialistiska Syriza fick regeringsmakten. I Spanien firade nya Podemos triumfer i kommunalvalen i våras.

Samtidigt fick främlingsfientlig-heten och EU-skeptisismen en ny knuff framåt. På många håll, exempelvis i Storbritannien, dikterar de vill­koren för de etablerade partierna.

Till det ska läggas krig och konflikter som, om de inte utlöses av ekonomiskt elände, definitivt förvärras av det. Flyktingarna från Afrikas horn, och andra delar av världen, flyr inte bara från kriget. De flyr också undan fattigdom.

Flyktingströmmarna är i dag de största sedan andra världskriget. Över 50 miljoner människor har övergett sina hem för att rädda livet.

Allt det här är långsiktiga konsekvenser av sammanbrottet i den amerikanska bankvärlden 2008. De gjorde världen den största otjänsten på åtskilliga decennier.

5 saker att hålla koll på i veckan

Sista rycket före sommaren

 På onsdag drabbar partiledarna samman i riksdagens sista partiledardebatt det här riksdagsåret. Men som vanligt är riksdagsdebatten lite rumphuggen. Förut var det Stefan Löfven som inte satt i riksdagen, nu är det KD-ledaren Ebba Busch Thor, som dessutom är föräldraledig.
 

Rösträtt redan vid 16

 Luxemburg må vara konservativast men i veckan folkomröstar de. Den första frågan gäller om rösträtten ska sänkas till 16 år, den andra om utländska medborgare efter tio år i landet ska få rösta även i riksdagsvalet och den tredje om man ska kunna vara statsråd i mer än tio år.
 

Hur är den gröna känslan?

 Miljöpartiet samlas till kongress i Örebro på fredag. Det är den första stora sammandragningen för de gröna efter valet och det ska bli mycket intressant att känna av hur stämningen är i partiet. Är de nöjda med att sitta i regering? Eller har kompromisserna varit för många?
 

Näst sista före sommaren

 EU-parlamentet i Strasbourg samlas för den näst sista sessionen före sommaruppehållet i augusti. Ett givet samtalsämne är de parlamentariker som portats av Ryssland för sin inställning till Ukraina-konflikten, exempelvis Anna Maria Corazza Bildt (M).
 

Mycket kungligt i veckan

 Prinsessan Madeleine fyller 33 år på onsdag. På lördag gifter kungaparet bort sin enda son när prins Carl Philip äktar Sofia Hellqvist i Slottskyrkan. Det kan toppas med en ny liten prins eller prinsessa, Madeleine ska ha sitt andra barn vilken dag som helst. Fest och glam.

Följ ämnen i artikeln