Svartlistad i tre år

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Yusuf vet ännu inte varför

Meningen är nog att Ahmed Ali Yusuf ska svälta ihjäl.

Men det har han inte gjort än.

Tre år efter att han utpekades som terrorist av USA vet han fortfarande inte varför han är svartlistad.

"ETT RÄTTSÖVERGREPP" För tre år sedan blev Ahmed Ali Yusuf utpekad som terrorist av USA.

Det är märkvärdigt tyst om ett av vår tids största rättsövergrepp. USA, FN och EU:s svartlistning av misstänkta terrorister efter attentaten den 11 september.

I dag är det tre år sedan FN:s sanktionskommitté klubbade den långa listan av personer som USA misstänkte var terrorister. Någon undersökning om vad anklagelserna grundades på gjordes inte. Kommittén hade inte ens ett sammanträde, listan faxades till ledamöterna. Eftersom ingen protesterade antogs den.

EU godkände terrorlistan

Några dagar senare adopterade EU listan som därmed blev giltig i Sverige. Alla tillgångar som personerna på listan hade frystes. Det blev i lag förbjudet att betala lön, låna ut eller ge bort pengar till de anklagade. De skulle svältas ut.

Fyrabarnspappan Ahmed Ali Yusuf, 29, från Stockholm står på listan. Men fortfarande, efter tre år, vet han inte vad han är anklagad för. Och eftersom han inte vet det kan han givetvis inte heller försvara sig. Han lever i ett moment 22.

Familjen, fyra barn och två vuxna, lever på socialbidrag som betalas ut till Yusufs studerande hustru. Själv försöker han sköta hemmet, följa barnen till förskolan, laga mat och städa. Men han känner sig alltmer värdelös och har fått svårt att sova.

Från början fanns tre svenskar på listan, Yusuf och hans två kolleger på den nu nedlagda somaliska barfotabanken al-Barakaats Sverigekontor. Kollegerna ströks bort 2002. Även det gjordes utan förklaringar. Varför de, men inte Yusuf? Något svar finns inte.

I EU:s första instansrätt grunnar man sedan ett år tillbaka på om EU kan stifta lagar på det här sättet. Med hjälp av advokat Thomas Olsson har Yusuf och hans kolleger stämt unionen. Dom väntas nästa år.

Möts av tystnad

I vanliga fall får misstänkta brottslingar veta vad de är anklagade för. De har rätt att försvara sig. En domstol avgör om åtalet håller. Ahmed Ali Yusuf vet varken vad han anses ha gjort eller har fått möjlighet att försvara sig i en rättegång. Han befinner sig i ett svart hål. Utan pengar.

Regeringen vaknade sent. Men sedan den så kallade 11 septemberkommittén i USA hävdat att det inte finns något samband mellan terroristerna i al-Qaida och al-Barakaat har det blivit ny fart. Regeringen har krävt att få veta om den federala polisen FBI står bakom rapporten. Än har de inte fått svar.

För två veckor sedan kallade kabinettssekreterare Hans Dahlgren upp USA:s chargé d"affaires och krävde att Yusuf utan dröjsmål tas bort från listan. Inget svar där heller.

Om 20 år kommer hans öde vara en rättsskandal som ingen kan förklara, i klass med McCarthy-eran och kulturrevolutionens grundlösa förföljelser av oliktänkande. Det går inte att förklara varför man struntar i grundläggande rättsliga principer. Och låter enskilda individer betala priset.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln