Moster Ebba firar 103 – med en egen Zlatan

LIMHAMN. Jag är i Skåne för att fira Moster Ebbas födelsedag. Jag brukar göra det. Det är glada tillställningar, ty Ebba Carlsson är en livlig kvinna på hugget. Hon löser ett par korsord varje dag. Hennes bröstcancer har stabiliserats. Hon skrattar och har kul. Hon har ett minne som en välprogrammerad Macbook.

Det är på Ebba jag tänker, när jag i flygplanet på väg till Kastrup i en amerikansk tidning läser ett reportage om andra pigga, tuffa men inte purunga människor.

Jag fäster mig vid Ilse Telesmanich som i en stad i Florida linkar omkring på ett ben, sedan hon under en tre veckor lång fotvandring i Sydafrika vrickat foten. Än sen då? Inte mera än ett statistiskt faktum värt att nämnas: Ms Telesmanich är 90 år gammal.

Tom Lackey är en pensionerad byggnadsarbetare i England. Han är bara 89, men åstadkom uppmärksamhet i somras när han förverkligade drömmen att på vingen till ett litet sportflygplan spännas fast och i 250 km/tim sålunda stående färdas över Engelska kanalen. Än sen då? Mr Lackey sa: ”Jag vet att jag var lite långsam och klumpig när jag skulle upp på vingen. Det beror på sviterna från en stroke för sex år sedan.”

Men Moster Ebba då? Jag är extra nyfiken inför födelsedagsuppvaktningen i hennes trevliga äldreboende i Malmös utkant. Ebba har nämligen i telefon berättat, att hon har en ny boyfriend. Han heter Andreas. Och om honom sa Ebba: ”Vi har så kul tillsammans.”

Jag fick veta lite mer. Andreas Nilssons namn stod precis intill Zlatan Ibrahimovic på den lista i Sydsvenskan där tidningens läsare korar de bästa spelarna i Malmö FF:s hundraåriga historia. Och Andreas fick en standing ovation, när han bjöds in till jubileumsfesten som hölls i Percy Nilssons arena.

”Och”, sa Andreas så långsamt och coolt, som bara en skåning förmår, när han tar ner saker till deras rätta proportioner, ”detta bara för att man sparkat in några mål.”

Inte bara. Andreas debuterade för Malmö FF 1929 då man mötte Arlöv och klubben ännu inte låg i allsvenskan. Han spelade vänsterytter och sköt mål i MFF:s debutmatch 1931 i allsvenskan mot Halmstads BK. Han gjorde 30 mål i allsvenskan fram till 1940 och tog senare ledaruppdrag i klubben.

”Vackra, goa Ebba”, sa jag i telefonen. ”Det är väl bara inte en toyboy du gått och skaffat dig?”

Jag vet inte om Ebba tvekade. Men hon har anledning att vara försiktig med svaret.

När Ebba firar födelsedag är det 103 år hon fyller. Inte förrän dagen efter fyller Andreas 100.

Vi behöver inte spekulera i skälet till att vissa människor lever så länge. Vi vet svaret: gott humör. Därför har vi de nya grupperna: frisky fifties, saucy sixties, sexy seventies och så vidare.

Dessa människor har flera meter CETP i sig, den gen som håller människor alerta och pigga. Surpuppor har kortare liv. När nyligen världens äldste man, Henry Allingham, en engelsman, 113 år gammal gick ur tiden mindes alla hans recept för långt liv: ”Cigarretter, whisky och vilda, vilda kvinnor – och sinne för humor.” Världens äldsta människa någonsin, fransyskan Jeanne Calment i Arles, som blev 122 år, hade svaret på hemligheten till sin ålder: ”Mycket portvin och olivolja.” Amerikanskan Sarah Knauss sa innan hon dog 119 år gammal att vägen till långt liv var: ”Chokladpraliner och chips.” På BBC såg jag för något år sedan en 116-årig ukrainare intervjuas medan han högg ved. Om sina matvanor sa han: ”Jag lever på potatis och dricker mycket mjölk. Oskummad. Och så röker jag.”

Alla har sitt personliga livselixir. Moster Ebbas heter Malteserkreuz, en snaps tillverkad i Ålborg men bara saluförd i Tyskland.

Möten med gamla människor bjuder på hisnande tidsperspektiv. Allingham var flygmekaniker i f ö r s t a världskriget. På liknande vis hette Sveriges kung, när Moster Ebba föddes i Växjö den 25 januari 1907, inte som ni nog hugger till med Gustaf V. Det var Oscar II.

1907 fanns bilar i Växjö. Men bara ett par. Det fanns inte mobiltelefon, nylonstrumpor och klimathot.

Och Andreas spelade inte ens i Malmö FF:s juniorlag.

Följ ämnen i artikeln