Kan man lita på Stefan Löfven?

Stefan Löfven talar ofta och mycket, precis som en statsminister bör.

Men kan man verkligen lita på vad han säger?

Stefan Löfven.

Stefan Löfven talar ofta och mycket, precis som en statsminister bör.
Men kan man verkligen lita på vad han säger?

Efter riksdagens frågestund med statsministern gick Stefan Löfven till angrepp mot Alliansen som han tycker uppför sig oansvarigt när de på olika sätt vill stoppa regeringens budgetförslag för valåret 2018.

Så långt ligger allt väl inom rimlighetens gräns. Oppositionen vill skada statsminister, han blir sur. Fair enough.

Men sedan efterlyser han ansvar från oppositionen. I ett svårt parlamentariskt läge ska alla ta ansvar enligt Löfven.

– Då kan man inte hålla på att bara diskutera förslag om hur man ska stoppa varandra eller obstruera. Det är i alla fall inte meningen med politiken för mig, sade han.

Så lät det inte 2013, när Löfven hade varit partiledare i 1,5 år. Då bröt oppositionen på Socialdemokraternas initiativ ut en del av budgeten och röstade bort den tillsammans med de övriga rödgröna partierna och Sverigedemokraterna.

Då tyckte S att det, i ett lika svårt parlamentariskt läge, alltså att det var helt okej. Nu säger man att uppgörelsen om det finanspolitiska ramverket före sommaren är skillnaden. Men det fanns en uppgörelse redan då. Den ingicks i mitten av 1990-talet.

Toleransen för obstruktion är högre i opposition än då man sitter vid makten. Det är uppenbart.

Stefan Löfven varnade också för att det kan bli som i USA, att oppositionens agerande kan bana väg för en svensk Donald Trump.

Allt är givetvis möjligt men den utvecklingen förefaller ändå väl långsökt. Den viktigaste förklaringen till att Trump vann presidentvalet, trots att Hillary Clinton fick flera miljoner röster mer än han, är ett orättvist valsystem och en minst sagt bristfällig ekonomisk politik.

90 procent av alla amerikaner har samma reallön i dag som de hade 1970, för snart ett halv sekel sedan. Det är inte konstigt att de efter en så lång tid är beredda att pröva okonventionella lösningar för att se om de fungerar bättre än de vanliga. Inte konstigt alls.

Löfven hävdade också att den amerikanska kongressen inte löste någonting och därför slutade det med Trump. Det är inte heller sant. Under Barack Obamas andra period togs det fler beslut än under hans första.

Löfven har även tidigare sagt saker som inte stämmer. Han sade bland annat att det inte finns någon gräns för hur många flyktingar Sverige kan ta emot. Det fanns det ju. Och han sade att han inte kunde regera på Alliansens budget. Det kunde han.

Statsministern passade också på att påminna om att hans dörr står öppen för de borgerliga partier som är seriöst intresserade av att förhandla om budgeten. Därmed lyckades han med en sak, att förolämpa Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt som ju är regeringens budgetpartner.

Sjöstedt är det närmaste statsman man kommer bland de rödgröna partiernas ledare. Löfven halkade in på partiledarposten på ett bananskal och kommer sannolikt aldrig bli en driven politiker. MP-språkrören Fridolin och Lövin verkar inte vara intresserade att sticka ut ur tapeten.

Jonas Sjöstedt kommer aldrig att bli statsminister men uppträder som en statsman. Han ger raka, begripliga besked. Han står vid sitt ord. Han för en konsekvent politik.

Men efter att Löfven öppnat dörren till att samarbeta med andra partier om budgeten blev han med rätta lite trumpen:

– Regeringen kan ju inte bryta ingångna avtal eller överenskommelser som man redan har gjort. Det är helt uteslutet, sade han.

Det är lätt att hålla med.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!