Nu är det hög tid att börja fundera

Stoltserar du med att du inte röstar i EU-valet?

Sluta med det.

Ledamöterna i EU-parlamentet kan ha minst lika mycket att säga till om som en svensk minister.

Det fanns en tid då EU-parlamentet sågs över axeln. ”En ”diskussionsklubb” sa man föraktfullt.

Det var en korrekt beskrivning. Men inte nu längre.

I morgon är det Europa-dagen, EU:s ”nationaldag”. På söndag är det fyra veckor till valet till EU-parlamentet. Det är alltså hög tid att börja fundera på hur man ska agera.

Få avstår från att utöva sina demokratiska rättigheter i valet till riksdagen. Vilket i sin tur avgör vilka som sitter i regeringen.

Men i förra valet till EU-parlamentet, 2004, gav 60 procent av de svenska väljarna bort sin makt till den minoritet som röstade.

Det är, för att uttrycka sig brutalt, korkat.

I runda slängar har sex av tio förslag som behandlas av riksdagen sitt ursprung i EU. De har alltså redan passerat EU-parlamentet. Bara detta enkla faktum gör att EU-valet borde stå högt på priolistan.

Men dessutom har de 785 ledamöter, varav 19 från Sverige, stundtals befogenheter som gör dem väl så inflytelserika som en svensk minister. Enligt Lissabonfördraget, som kanske träder i kraft vid nyår, ökar deras makt ytterligare.

Parlamentet godkänner EU-kommissionen och kan avsätta den. Parlamentet godkänner EU:s omfångsrika budget.

Men framför allt har det medbestämmande i en lång rad viktiga frågor. Det betyder att ledamöterna måste vara överens med ministerrådet, det vill säga medlemsländernas ministrar. Annars faller förslaget.

I riksdagen föredras ärendena av tjänstemän. I EU-parlamentet görs det av en folkvald. Den kallas rapportör och skriver utskottets betänkanden. Blir det förhandlingar med ministerrådet deltar självklart rapportören.

Det är kort sagt superviktigt vilka som sitter i EU-parlamentet. En duglig person kan skaffa sig makt och inflytande som vida överstiger riksdagsledamotens.

Till sist ett råd. Det räcker inte med att rösta på ett parti.

I EU-parlamentet är de personliga egenskaperna viktiga.

Du bör även kryssa en person som du tror fungerar i världens enda övernationella parlament. Det är nästan viktigare än partitillhörigheten.

I parlamentet är dessutom manöverutrymmet mycket större än i riksdagen. Därifrån ringer man inte partihögkvarteret och frågar hur man ska rösta.

Följ ämnen i artikeln