Personal unshopper – din nya shoppingvän

Jag har skrivit om honom förr, mitt ex, som numer är min bästa vän, riksslackern Ola. Ola vill inte skaffa sig ett ”riktigt” jobb, han är numer en bit över trettio, men vägrar konsekvent.

Ibland kommer han dock själv på jobb han skulle kunna tänka sig att ha, om dom hade funnits, vill säga.

Två exempel:

1) Titel: Husdjur. Uppgift: Ola ligger och myser och blir kliad i folks soffor och agerar husdjur mot timersättning.

2) Titel: Fittpeppare. Uppgift: Ola har sin fittpepparmottagning i anslutning till exempelvis barnmorskor och gynekologer.

Tjejer och kvinnor som är nervösa inför dessa besök beställer alltså en förebyggande tid hos Ola som helt enkelt peppar fittan. ”Åh, så fin, den behöver du inte vara orolig för att visa, helt normal och vacker!” Jag vet att det låter galet, men känner man honom vet man att han bara är mjuk och varm och menar väl, men han är lite speciell. Mycket speciell, kanske. Men kreativ, det får vi ge honom.

Hur som helst, vi alla översköljs ju av reor, köptips, innelistor, modebloggare, måste ha-outfits, inredningsprogram och elektronik i mängder. Vi handlar, köper, byter ut, förnyar, konsumerar och slänger. Det är som att shopping är nya psykofarmakan.

Vi har hamnat i ett galet ekorrhjul. När ska det få ett slut? Vi vet ju att det är ohållbart, för varje pryl som tillverkas blir miljön sämre. Jag talar om jorden, vårt hem. Känns som vi glömmer det ibland, har vi blivit hjärntvättade? Vem ska se till att avprogrammera oss?

Det är nu, faktiskt, som Ola kommer in. Han fick nämligen en ny jobbidé, men den här gången en briljant sådan.

Vi var ute på stan, jag var inne i shopping-sug-ångest-dämpningstillståndet, men det var ändå totalt omöjligt att få nånting köpt. För varje pryl eller plagg jag hittade sa Ola saker som: ”Har du inte redan en sån där? Kommer du verkligen använda den? Nej, det där var för dyrt, inte värt det! Den var ful! Inte din stil.”

Så höll han på. Först blev jag irriterad, men så plötsligt stannade jag upp i en sekund av insikt: Detta är ju fantastiskt, jag vill ju egentligen inte shoppa! Hade inte Ola varit med mig hade jag antagligen spenderat minst en tusenlapp vid det här laget, på just en massa miljötaskig skit.

Det var då han sa det, den fina Ola: ”Jag ska fan bli en personal unshopper!”

Personal unshopper! Där har vi det! Så genialiskt. Så trendsäkert!

Så, ni som har fått nog, ni som försöker köpa bort er ångest, ni som inte får plats hemma längre, ni som insett att modebloggarnas rekommenderade skor, senaste GPS:en eller lyxigaste scarfen inte alls gör er lyckliga, stäm ett möte med Ola, världens första och bästa personal unshopper!

Får jag chansa har det lönat sig redan på första shoppingrundan! Ola kontaktas via mig, mejladress finns här på sidan.

Följ ämnen i artikeln