Alla vet vem som är ansvarig för Navalnyjs död

Förmodligen får vi aldrig veta sanningen om Alexej Navalnyjs död.

Men oavsett hur det gick till så var det i praktiken Putins regim som dödade honom.

Nu har Kreml gjort sig av med ännu en i raden av obekväma oppositionella hot.

Även om beskedet att oppositionsledaren Navalnyj är död inte var väntat kom det inte heller som någon överraskning.

Ända sedan han frivilligt återvände till Ryssland för tre år sedan har jag bara väntat på beskedet att han inte längre är i livet.

En för tidig död är det öde som brukar vänta människor som vågar trotsa Vladimir Putin. Och ingen var mer uppstudsig mot diktatorn än Alexej Navalnyj.

Till och med under de många rättegångarna mot honom hånade han öppet Putin och dennes auktoritära regim.

Ett avslöjande som särskilt retade Putin var när Navalnyj och hans organisation visade att Putin låtit bygga sig ett miljardpalats vid Svarta havet med pengar som han snattat från den ryska statskassan.

Till en början verkade Putin inte ta Navalnyj riktigt på allvar. Bortsett från arresteringar och kortare fängelsestraff fick oppositionsledaren och hans anti-korruptionsgrupp hållas.

Men 2020 om inte förr bestämde sig Kreml för att det var dags att röja honom ur vägen.

Under en resa till Sibirien förgiftades Navalnyj. Han blev svårt sjuk ombord på ett flygplan. Hans liv gick att rädda enbart tack vare att Tyskland tilläts att hämta honom med ett specialflyg för specialistvård i Berlin.

Aleksei Navalnyj vid en av alla rättegångar som hölls mot honom.

Nervgiftet Novitjok

Putin hoppades att han blivit av med honom för gott.

Det visade sig att Navalnyj förgiftats med nervgiftet Novitjok. Samma medel som hade använts när agenter från den ryska säkerhetstjänsten försökte mörda den före detta KGB-mannen Sergeij Skripal och dennes dotter i Salisbury i Storbritannien.

Nervgiftet togs fram av Sovjetunionen under det kalla kriget och existerar sannolikt inte utanför Ryssland.

I efterhand visade det sig att säkerhetstjänsten FSB smetat nervgiftet på Navalnyjs kalsonger.

Mirakulöst överlevde oppositionsledaren mordförsöket. Efter några månaders rehabilitering återvände han till mångas förvåning och förfäran till Ryssland i början av 2021. Han greps direkt och har därefter suttit fängslad.

Successivt har han dömts till fler och längre fängelsestraff. Alltid på uppdiktade anklagelser. Domstolarna i Ryssland är helt kontrollerade av Kreml.

Förhållandena han hållits under har hela tiden blivit värre. Fängelseledningen har medvetet trakasserat honom, sannolikt på order av Kreml.

Det har räckt med att Navalnyj knäppt en knapp fel i fängelseuniformen för att omedelbart hamna i isoleringscell. Inte sällan en cell där han inte kunde stå upprätt och inte heller fick sitta ner.

Stort misstag

Navalnyj var också på många sätt hänsynslös mot sig själv och hungerstrejkade ofta för bättre villkor i fängelset.

Han uppges ha förlorat mycket i vikt på senare tid. De sista bilderna på Navalnyj visar en mycket avmagrad oppositionsledare.

I efterhand framstår det som ett stort misstag av Navalnyj att återvända. En kombination av hans sällsynta mod och dumdristighet. Han förklarade tidigt att kan inte kunde tänka sig ett liv i exil. Då hade han förlorat sin viktiga roll som oppositionens ledare.

Kanske var Navalnyj naiv och trodde att han i viss mån var skyddad av att han var internationellt känd.

Men Putin har gång på gång visat att han inte tolererar någon opposition. Många kända journalister och oppositionella har fått betala med sina liv.

2006 sköts journalisten Anna Politkovskaja till döds i sin portuppgång av en hyrd mördare. Hon var en hård kritiker av Putins och hans krigföring i utbrytarrepubliken Tjetjenien. Innan dess förgiftades hon på en inrikesflygning men överlevde.

Oppositionspolitikern Boris Nemtsov sköts på öppen gata precis utanför Kreml 2015 när han var på väg att komma med avslöjanden om Rysslands krigföring i Östra Ukraina.

Inte ens Putins nära vänner skonas.

Sprängdes i luften

Den paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin dog när hans flygplan sprängdes i luften några månader efter att han lett ett uppror mot den ryska militären som fick Putin att se svag ut.

Trots att alla spekulerade hur längre Prigozjin skulle få leva avhöll det inte Kreml från att röja honom ur vägen.

I och med Navalnyjs död har Putin mer eller mindre utraderat all politisk opposition i Ryssland. Inte ens den tämligen ofarlige kandidaten Boris Nadezjdin tillåts att ställa upp i presidentvalet i mars. Putin är rädd för att ryssarna skulle rösta på denne som en protest mot kriget i Ukraina.

En av Navalnyjs advokater besökte honom i fängelset i onsdag. Han mamma i måndags. Båda vittnar om att han då verkade han vara vid förhållandevis god hälsa.

Kanske blev han ändå akut sjuk. Kanske blev han förgiftad.

Vi kommer aldrig att få veta sanningen eftersom ingen oberoende instans kommer att få obducera Navalnyjs kropp.

Men vi vet alla att Navalnyjs död är mord och vi vet vem som bör hållas ansvarig.