Mellin: Den svenska blåögdheten hade ännu en gång kunnat få förödande konsekvenser

Den svenska aningslösheten har slagit till – igen.

Samma godtrogenhet som först krävde en statsministers liv. Och sedan en utrikesministers.

Sverige har en topplacering som vi helst skulle vilja vara utan. I vår, visserligen ganska lilla och ganska fridfulla, västerländska demokrati har med 17 års mellanrum två ministrar mördats.

Först statsminister Olof Palme 1986. Och sedan utrikesminister Anna Lindh 2003.

Så illa var det inte ens nära att gå när finansminister Anders Borg stötte ihop med en okänd man i ett av Regeringskansliets garage. Men enligt Säpo skällde mannen på Borg. Ministerns chaufför, utrustad med skyddsväst och radio, tvingades gå emellan.

Incidenten visar att det vi inte trodde skulle kunna hända igen visst kan upprepas. Den svenska blåögdheten hade ännu en gång kunnat få förödande konsekvenser.

Olof Palme mördades på väg hem från ett biobesök. Han tyckte inte själv att han behövde livvakter för att se ”Bröderna Mozart”. På den tiden hade ministern själv stort inflytande över hur hotbilden mot honom eller henne skulle tolkas. Palmes analys var att det inte förelåg någon omedelbar fara.

Anna Lindh mördades under en shoppingtur. Vid den här tidpunkten hade Säpo visserligen tagit kontrollen över hotbilden. De bestämde när ministrarna behövde livvakt och när de inte behövde det.

Men deras hotbildsanalys visade sig, precis som Olof Palmes, ha brister. De tänkte inte heller på allt.

Till exempel tänkte de inte på att bilder av Anna Lindh satt uppklistrade över hela landet.

Under de sista dagarna före folkomröstningen om att byta kronan mot euro log Anna Lindh från tiotusentals affischer över hela landet. Ingen hade hotat henne men hennes mångfaldigade leende blev ett hot.

Nu är det inte Säpo som missat. Det är Regeringskansliet som haft bristande säkerhetsrutiner. Människor som vill lämna paket har hänvisats till ett av garagen.

Dit kom Anders Borg klivande utan livvakter eftersom de inte följer honom innanför det så kallade skalskyddet, alltså innanför de dörrar det normalt krävs passerkort eller planerade möten med legitimationskontroll för att komma igenom.

Mannen som skällde på Borg har gjort Regeringskansliet en mycket stor tjänst. Han visade att det fanns ett lika okänt som riskabelt hål i skyddet kring ministrarna. Nästa gång kunde det vara någon med betydligt ondare avsikter som väntade i garaget.

Ännu en lucka i den svenska aningslösheten har stängts.

Följ ämnen i artikeln