Det handlar om image

Sten Tolgfors sitter i en regering som gjort klimatet till en paradfråga.

Ändå flyger han en sträcka på 20 mil.

Det ger inga gröna poäng.

Tolv dagar efter att försvarsminister Sten Tolgfors (m) flög från Stockholm till Linköping landade statsminister Fredrik Reinfeldt (m) i New York.

Han skulle delta i FN:s klimattoppmöte. Med sig hade han en internationell kommission för klimatsäkert bistånd som på 1,5 år ska jobba fram förslag till världens biståndsgivare och biståndstagare.

Det är det senaste exemplet på att regeringen tar klimathotet på allvar. Det står högt, för att inte säga högst, upp på dagordningen.

Men försvarsministern tycks inte ha hängt med i svängarna. När han ska åka från Stockholm tar han flyget. Inte tåget. Eller bilen.

Enligt den brittiska sajten Helium report släpper regeringsplanet ut omkring fyra ton koldioxid i timmen.

Åtta personer tur och retur med tåg från Stockholm till Linköping orsakar däremot ett koldioxidutsläpp på några ynkliga gram. Till och med två biffiga statsrådsbilar i ilfart hade varit ett grönare alternativ än flyget.

Mellan Stockholm och Linköping går flera tåg i timmen. Resan tar drygt 1,5 timmar. Det är alltså knappast bekvämlighet som är förklaringen till att Sten Tolgfors tar bilen till Bromma för att fortsätta med flyget till Linköping.

Det måste snarare handla om image. Försvarsindustri är macho. Försvarsindustri är starka maskiner som brummar och kostar mycket pengar.

Till ett möte inom den sektorn av näringslivet är det sannolikt ingen merit att ta tåget. Det är det däremot att anlända i (halv)eget plan.

En grundprincip för regeringens fortsatta klimatarbete är, enligt Fredrik Reinfeldt, att förorenaren ska betala för sin miljöpåverkan.

Det slipper Sten Tolgfors. Det pris han får betala är att han verkar fånig. Man flyger faktiskt inte från Stockholm till Linköping. Inte om man har förståndet i behåll.

Följ ämnen i artikeln