Risk för valkval

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-01-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

I nästa val kan elva partier tävla om platserna i riksdagen.

Diskussioner pågår om att bilda minst fyra nya partier - de flesta på vänsterkanten.

I dag samlas Vägval vänster till sitt första riksting. Officiellt är det en partipolitisk obunden förening för vänsterdebatt. Men ledningen domineras av vänsterpartiet. Där sitter bland annat förre vice ordföranden Johan Lönnroth och riksdagsledamoten Karin Svensson Smith.

På mötet kommer frågan om att bilda ett nytt vänsterparti att diskuteras. Eller om man ska anta miljöpartiets erbjudande om valteknisk samverkan i riksdagsvalet nästa år.

Men Vägval vänster är inte den enda organisation som funderar på att bilda eget. Åtminstone tre andra grupperingar har långt framskridna planer på att ställa upp i riksdagsvalet 2006.

Sjukvårdspartiet. Ett tiotal lokala sjukvårdspartier funderar på att gå samman och bli ett riksparti. Det blir sannolikt tvärpolitiskt. I Boden samarbetar sjukvårdspartiet med bland annat moderaterna och vänsterpartiet.

Kvinnolistan. Gudrun Schyman lämnade i höstas det parti som hon ledde i tio år för att på heltid ägna sig åt feminismen. Hon har skaffat egen hemsida. I feministiska nätverk diskuteras planerna på ett nytt parti.

Septemberlistan. Junilistan, invalt i EU-parlamentet förra året, har hotat med att kandidera även i riksdagsvalet. Men än är inga beslut fattade.

För att lyckas ta sig in i riksdagen krävs både pengar och organisation. De kraven kommer inte alla de grupper som nu funderar på att bilda parti att klara.

Om de nya partierna bildas kommer flera av dem att bli ett hot mot de etablerade partierna på politikens vänsterhalva. De kan till och med kosta socialdemokraterna regeringsmakten.

Med fler vänsterpartier riskerar socialdemokraterna att förlora röster. För att behålla regeringsmakten kan partiet tvingas till koalitioner och allianser som hittills varit otänkbara. Det är inte säkert att partiet vill gå så långt.

Kvinnolistan har en utpräglad vänsterprägel liksom Vägval vänster. Sjukvårdspartiet skulle utmana socialdemokraterna på ett centralt område, välfärden. I exempelvis Värmland leds partiet av en tidigare socialdemokrat, landstingsrådet Erik Jansson.

Sju riksdagspartier kan vara elva efter nästa val. Spännande, eller hur?

Partier som är på väg att bildas...

...och de gamla vanliga

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln