Torrbollar med ansvar behövs även på nätet

ett ff-party

Facebook beslutade i veckan att det framöver ska vara fritt fram även för tonåringar att publicera sig ”publikt”. Kidsen kommer hädanefter kunna välja att offentliggöra sina inlägg på sajten till skillnad från förr när de bara nådde användarens vänner.

Vem som helst kan läsa. Vem som helt kan svara och tycka till om det man skriver. Kidsen jublar säkert. Det ligger i tonåringars natur att vilja ha frihet.

Det ligger också i deras natur att tro sig vara äldre, klokare, och kunna ta mer ansvar än vilken vuxen som helst. Aldrig har man väl känt sig så mogen som när man var 14 år.
Överallt IRL (in real life, för er som inte hänger med) regleras tonåringars tillvaro av gränser. Hemma, i skolan, i sociala sammanhang, på sina aktiviteter. Vuxna finns där och sätter gräns­er, ställer krav och fostrar.

Vilket ju ungdomar avskyr, just precis i den åldern. De kanske kommer tacka en i framtiden, men just där och då är man bara en finne i röven för en fjortis.

En besvärlig torrboll som inte ser ens kompetens och extrema mognadsgrad. Och det är så det ska vara. Vi ska vara torrbollar som tar ansvar, håller koll och sätter gränser. Så skapas riktig mognad så småningom. Genom att någon med erfarenhet lotsar en fram i livet, tar tag i en när man är på väg att ramla snett och ser till att man håller sig inom ramen och slipper göra illa sig i själen så pass att det gör ont resten av livet.
Överallt finns alltså de vuxna. Men inte på internet! Jackpot! En hel parallellvärld full av frihet. Full av möjligheter att obevakat skrida över gränser och testa sin nyfikenhet.

Vilken fjortis klarar av att motstå den frestelsen? Inte en enda.

Varför tror ni att i stort sett varenda tonåring sitter med gamnacke på bussen stirrandes ner i sina smartphones? Det är ju ett totalt High Chaparral befriat från vuxna. Ett enda stort FF-party, med den stora skillnaden att det inte kommer en arg granne och sätter P för alltihop när festen spårar ur. Arga grannar finns nämligen inte på internet. Inga föräldrar heller.
Vi kan inte fortsätta blunda för att det är så här.

Vi måste ta oss in i den här världen, göra oss lika hemmastadda där som våra barn.

Vi kan inte kosta på oss att inte hänga med. Vi måste orka sätta oss in i surfandet och vara samma arga grannar, torra idiotföräldrar, dumma lärare också på internet.

Himmel

Att människan blir mindre och mindre våldsam. Människan blir mer fridfull och våldet har successivt trängts tillbaka. Det menar Steven Pinker som studerat hur våldet sett ut i samhället genom historien.

Helvete

Nu får Jonas Gardell sluta skratta bort de våldtäkter som han påstår sig ha blivit utsatt för. En våldtäkt är väl per definition att ha blivit utsatt för en sexuell handling via hot och tvång. Vad är det att förminska, inte ta på allvar och skratta bort?

Följ ämnen i artikeln