Regeringen får igenom sina skatteavdrag - tack vare SD

Nu är det Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson som bestämmer hur höga inkomstskatterna ska vara här i landet.

Det är resultatet av en strid mellan Socialdemokraterna och regeringen. Tänkte ingen på konsekvenserna?

359 dagar före valet ligger nerverna redan utanpå skinnet. Hur ska man annars tolka budgetbråket i riksdagen?

Snabbrepetition: Regeringen, som sitter i minoritet, vill i sitt budgetförslag för nästa år införa ett femte jobbskatteavdrag och höja brytpunkten för statlig inkomstskatt. Färre ska betala den skatten.

Den rödgröna oppositionen är emot båda förslagen. Sverigedemokraterna vill däremot ha jobbskatteavdraget men ogillar förslaget om den statliga inkomst­skatten.

I går tog Socialdemokraterna ett så kallat utskottsinitiativ som i korthet går ut på att regeringen uppmanas att stryka båda skatteförslagen.

Det ena initiativet, som handlade om femte jobbskatteavdraget, röstades ner. Men S, V, MP och Sverigedemokraterna röstade tillsammans igenom kravet på regeringen att dra tillbaka förslaget om att färre ska betala statlig inkomstskatt.

Sakpolitiskt är det här inte världens största grej. Det handlar om 250 kronor mindre i skatt per månad för dem som tjänar minst 35 000 kronor i månaden, totalt tre miljarder kronor.

Men pennfäktningen har en dimension som på sikt kan få mycket stor betydelse för svensk politik.

Inför förra valet försäkrade både Fredrik Reinfeldt (M) och dåvarande S-ledaren Mona Sahlin att de inte ville ha något med Sverigedemokraterna att göra. De skulle inte ta i partiet, ”inte ens med tång”.

De har fortfarande inte tagit i partiet, varken med tänger eller något annat verktyg. Men genom sitt agerande har båda sidor sett till att det just nu är Sverigedemokraterna som bestämmer om symboltyngda delar av skattepolitiken.

Regeringen kan räkna med att få igenom det femte jobbskatteavdraget med hjälp av Sverigedemokraterna. Tack, Jimmie.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet kan sannolikt stoppa höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt med Sverigedemokraternas hjälp. Tack, Jimmie.

Om Åkesson inte korkade upp champagnen i går firar han aldrig med bubbel. Plötsligt stod båda sidor i svensk politik i tacksamhetsskuld till honom. Hur bra kändes inte det för SD-ledaren?

Sista ordet är dock inte sagt i någon av de två skattefrågorna. I slutet av november röstar riksdagen om budgetramarna. Först därefter börjar ledamöterna fatta beslut om de enskilda budgetposterna.

Skatterna

Det femte jobbskatteavdraget får alla som förvärvsarbetar. Det handlar om mellan 140 och 340 kronor i månaden.

Den höjda brytpunkten för statlig skatt rör dem som tjänar minst 35 000 kronor. De får sänkt skatt med 250 kronor i månaden. 110 000 personer slipper helt statlig inkomstskatt.

Mer budgetbråk

Socialdemokraterna och regeringen bråkar inte bara om de två skatteförslagen. De är också i luven på varandra om vilka regler som gäller när riksdagen fattar beslut om budgeten.

Efter den ekonomiska krisen på 1990-talet arbetades beslutsproceduren för den statliga budgeten om från grunden. Det skulle inte längre vara möjligt för oppositionen att rösta igenom utgiftsökningar utan att också vara överens om hur de skulle betalas.

Det har, enligt regeringen, lett till en praxis att oppositionen inte ändrar i de enskilda budgetposterna sedan riksdagen beslutat om budgetramarna.

Socialdemokraterna anser inte att det finns någon sådan praxis, i alla fall inte när det gäller att sänka utgifterna, vilket nu är fallet.

Följ ämnen i artikeln