Perssons vallöfte: Vi höjer skatten

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-02-05

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladets Lena Mellin: Det verkar som social-
demokraterna vill bestraffa alla dem som arbetar

Sverige har redan EU:s högsta skatter. Men Göran Persson vill ta ut ännu mer.

Hans vallöfte är höjd skatt - för alla.

räknar inte med protester Trots att de svenska väljarna redan är Europas högst beskattade tycks Persson tro att en ökning inte skulle förorsaka kritik: Får man något för skattepengarna är man beredd att betala, säger han.

Sänkt skatt är ett vanligt löfte. Men i valet nästa höst tänker socialdemokraterna göra tvärtom. De lovar att höja skatten.

Det meddelade statsminister Göran Persson i går på socialdemokraternas kommunkonferens i Stockholm. Han räknar inte med protester från väljarna som redan är EU:s högst beskattade.

-Får man något för skattepengarna är man beredd att betala.

Breda skatter

Exakt vilka skatter socialdemokraterna vill höja är oklart. Men Göran Persson nämner kommunalskatten och momsen.

Det är breda skatter som alla betalar. Kommunalskatten kan ingen som har en årsinkomst över 17000 kronor undvika. Moms betalar alla som köper någonting: mat eller bilreparationer.

Förslaget är en helomvändning. I valmanifestet 2002 slog socialdemokraterna fast att skattesystemet "ska stimulera till arbete". Enligt samarbetsavtalet med vänstern och miljöpartiet ska höjda energiskatter betala sänkt skatt på arbete.

Ger inte fler jobb

Men att höja skatten på arbete innebär knappast stimulans till mer jobb. Snarare tvärtom. Den som får behålla en mindre del av inkomsten kan dra slutsatsen att det är bättre att tjäna pengar på annat.

Arbete är högbeskattat i Sverige. På aktievinster betalar man 30 procent i skatt. På arbete är skatten nästan alltid högre, hur mycket beror på vad man tjänar.

På helt arbetsfria inkomster som arv och gåvor slopades skatten vid nyår. Samtidigt sänktes förmögenhetsskatten för makar med minst 2 miljoner på banken.

Lönerna sänks

För den som är konspiratoriskt lagd verkar det snarast som socialdemokraterna vill bestraffa dem som arbetar. Det är där skatterna ska höjas. Medan skatten sänks på improduktiva inkomster, exempelvis arv.

Enligt Göran Persson ska de höjda skatterna förbättra den offentliga sektorn, exempelvis höjda löner i skolan och vården.

Men i verkligheten ser det inte ut som i Göran Perssons huvud. I Stockholms läns landsting, där socialdemokraterna regerar tillsammans med mp och v, sänks lönerna för stora grupper sjuk- och undersköterskor.

Förlorar 5000 kr

Där tycker ledningen att många som jobbar kväll, natt och helg på de stora sjukhusen har för bra betalt. De som förlorar mest på nyordningen kan bli av med upp till 5000 kronor i månaden. Liknande lönesänkningar genomförs bland annat på sjukhus i Västerbotten och Västra Götaland.

Inte sedan krisåren på 1990-talet har ett riksdagsparti gått till val på höjd skatt. Strategin verkar ogenomtänkt.

Sänkta skatter

Tidigare:

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln