Experter sågar flera förslag från nya regeringen

Minister: Olagligt i vården

Olagligt. Outrett. Eller omöjligt att genomföra.

Experter sågar flera av de åtgärder som den nya regeringen vill genomföra.

En av kritikerna är nya sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD).

I Ulf Kristerssons regeringsförklaring och i Tidöavtalet som reglerar förhållandet mellan Sverigedemokraterna och den nya trepartiregeringen signaleras hårdare tag, bland annat på flykting- och kriminalområdet.

Men flera av förslagen möter motstånd. Till och med inom regeringskretsen.

I det fallet handlar det om begränsningar för asylsökande att få tillgång till tolkhjälp:

Så här står det i Tidöavtalet, även kallat ”slottsavtalet” eftersom det slutmanglades på slottet Tidö:

”Den enskildes rättigheter under asylprocessen inte ska vara mer långtgående än vad EU- rätten fordrar, innebärande att t.ex. rätten till tolk, offentligt bekostat rättsligt biträde, bistånd eller ombud ska ses över·”

Men någon inskränkning i rätten till tolk i sjukvården blir det inte. Det slår nya sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson (KD) fast. Enligt henne vore det olagligt:

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag, säger hon i en intervju i Svenska dagbladet.

 

Så blir din ekonomi med nya regeringen

 

 Acko Ankarberg Johansson (KD).

 

Ett annat förslag som sågas av de närmast inblandade i Danmark och i Sverige är idén om att hyra fängelseplatser utomlands eftersom det saknas platser på och personal till anstalterna när fler döms.

Så här beskrivs tanken i Tidöavtalet:

”Möjligheten att hyra anstaltsplatser i andra länder ska utredas med syfte att få ett avtal på plats om att hyra anstaltsplatser i jämförbara länder i Sveriges närområde”.

Norge hyrde platser i Nederländerna mellan 2015 och 2018. Men efter kritik från bland annat civilombudsmannen avslutades avtalet.

I Danmark beslutade regeringen i december förra året att hyra 300 fängelseplatser i sydöstra Kosovo. Det danska systemet skulle omfatta personer dömda i Danmark där ett utvisningsbeslut ingår i domslutet. Inflyttning skulle enligt planerna ske i början av nästa år men har skjutits på en obestämd framtid.

 

• Ombyggnaden av byggnaden till dansk fängelsestandard är inte klar.

• Utbildningen av personalen är inte heller avslutad.

• Resorna för familjen för att hälsa på den dömde, vad kostar det? Hur organiseras det?

• Vilken lag gäller på anstalten om de intagna exempelvis misshandlar varandra? Dansk eller värdlandets?

– Att hyra platser utomlands är inte en idé från oss. Vår utgångspunkt är att vi ska klara uppdraget i Sverige, säger Kriminalvårdens chef Martin Holmgren till Dagens nyheter.

– Vi tycker inte alls att statlig verksamhet ska utlokaliseras, säger Gabriella Lavecchia till samma tidning. Hon är ordförande i fackförbundet Seko som organiserar en stor del av kriminalvårdens personal.

I regeringsförklaringen, ett slags arbetsprogram för regeringen, som Ulf Kristersson läste upp i riksdagen i tisdags förra veckan sägs bland annat följande på det kriminalpolitiska området:

”Regeringen avser att införa dubbla straff för brott som utförs i gängkriminella miljöer och gör det straffbart att delta i kriminella nätverk. Fler kriminella utan svenskt medborgarskap ska utvisas och mindre hänsyn ska tas till anknytning. Anonyma vittnen, vistelseförbud, hemliga tvångsmedel och tidsbegränsade visitationszoner ska införas, och straffrabatten för myndiga avskaffas. Dagens form av mängdrabatt ska avskaffas, och reglerna om villkorlig frigivning skärps.”

Alla ministrar i Ulf Kristerssons regering.

 

24 nya ministrar: Här är ALLA löner

 

Men enligt David Sausdal, docent i sociologi vid Lunds universitet, finns det anledning att varna för en övertro på de danska exemplen. Många åtgärder som regeringen vill utreda eller införa är hämtade därifrån.

Sausdal säger till bland andra TT och SVT att det är farligt att tro att enbart de repressiva åtgärder som Danmark infört har haft effekt.

– Det finns ingen forskning, utvärdering, på de olika kriminalpolitiska åtgärderna.

Han pekar på mycket annat som sannolikt också spelat in eller kommer spela in, bland annat satsningar på socialtjänsten, på skolan och de spektakulära rivningarna av särskilt utsatta bostadsområden.

En åtgärd som han tror kan vara direkt kontraproduktiv är visitationszoner eftersom det kan få människor att vända sig mot polisen. Ett annat förslag, anonyma vittnen, kan däremot ge polisen information som de annars inte skulle ha fått.

– Det man behöver för man ska knäcka, eller trycka ner gängkriminaliteten, är källor. Man behöver befolkningens hjälp, någon som vill prata med polisen, säger han.

Vart tar den nya regeringens politik vägen? Att en del hamnar i papperskorgen eller inte ger önskvärd effekt är inte ovanligt. Så blir det med all sannolikhet även den här gången.

En del av förslagen kommer aldrig att se dagens ljus. Som att dra in tolkhjälpen för sjuka asylsökande. Det höll inte för verklighetens provning.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.