Förlorare: Persson

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-08

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Schymans avhopp gör det svårt för s att behålla makten

Gudrun Schymans avhopp ger socialdemokraterna skrämselhicka. Det kan kosta Göran Persson makten i nästa val.

Många socialdemokratiska ”spioner” vankade oroligt utanför vänsterpartiets många möten i riksdagshuset i går. Till och med den gamle partisekreteraren Lars Stjernkvist var där, dock som nybliven ledarskribent.

Det stora intresset är inte konstigt. Gudrun Schymans avhopp, och planerna på ett nytt kvinnoparti, är ett hot mot socialdemokraternas maktinnehav. Det kan i förlängningen leda till valförlust.

Skadar vänstern

Gudrun Schyman är vänsterpartiets i särklass populäraste politiker. 22 procent av partiets väljare i Stockholm kryssade Schyman i senaste valet. Nuvarande partiledaren Lars Ohlys siffra var 1,5 procent.

Att Schyman lämnar det parti hon så framgångsrikt ledde under tio år är inte bara sensationellt. Det skadar det redan sargade vänsterpartiet ytterligare. Varför ska man rösta på ett parti som inte ens den förra partiledaren gillar?

Göran Persson och socialdemokraterna klarar inte att bilda regering helt på egen hand. Regeringsmakten bygger på stöd från vänsterpartiet och miljöpartiet.

Problem för Persson

I förra valet valde 8,3 procent av väljarna vänsterpartiet. Utan Schyman är det fara för att de blir färre. Redan där har alltså Göran Persson problem, hans regeringsunderlag riskerar att krympa.

Men problemen växer om Gudrun Schyman gör allvar av planerna att bilda ett feministiskt parti. Den stundtals populistiska röstmagneten skulle bli partiets främsta dragplåster.

Men Gudrun Schyman företräder inte en feminism som lockar alla. Hon är vänster och kommer så förbli. Alltså skulle ett feministiskt parti med Schyman främst ta röster från socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. De tre partier som i dag utgör regeringsunderlaget löper risk att försvagas. Oavsett om det nya partiet lyckas ta sig in i riksdagen eller inte.

Ulvskog bjuder in

Att Marita Ulvskog, partisekreterare (s), hälsar Gudrun Schyman välkommen till nätverket Feminista, som Ulvskog håller på att bilda, är alltså följdriktigt. Kvinnorösterna blir hårdvaluta i nästa val, det gäller att locka de bästa krafterna för att klara den matchen.

Som partilös kommer Gudrun Schyman inte att kunna uträtta särskilt mycket i riksdagen. Hon tvingas att klara sig utan assistent och partiets kanslipersonal.

Hon kan ställa frågor till statsråd, men riskerar att bli nedprioriterad när svaren ska ges. Hon kan skriva enskilda motioner som ingen bryr sig om. Hon kan tala i kammaren, men hur många lyssnar på det?

Men för den som vill bilda nytt parti är det bättre att sitta i riksdagen än att ha kontor på stan. Vilket blir Schymans nästa drag?

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln