Utförsäljningen är ett politiskt självmord

Snälla Katarina Berggren, du ordförande i Botkyrka kommuns kommunstyrelse, nu måste du förklara dig. Snälla socialdemokrater, nu måste ni göra något åt er svekfulla stil, för just nu är ni mer moderata än Moderaterna själva.

Det socialdemokratiskt drivna beslutet att sälja ut de 1 300 lägenheterna på Albyberget utanför Stockholm, som trots massiva protester och en köpare som inte alls matchar de krav som kommunen först ställde, klubb­ades igenom i går, är ett politiskt självmord.

Det här kan tyckas vara en ickefråga för alla som inte bor i den slitna förorten Alby utanför Stockholm, men ämnet är brännande hett. Det skaver, det polariserar, det engagerar.

Utförsäljningen av allmännyttan, det vill säga skola, vård, omsorg och bostäder som ägs och drivs gemensamt av oss alla, kommer att vara en av de stora frågorna inför nästa val.

Det är nämligen först nu som vi får känna på konsekvenserna av Alliansens obarmhärtiga superrealisation av det som Socialdemokraterna en gång såg till att vi med hjälp av skattepengar gemensamt byggde upp, gemensamt ägde och gemensamt drev. Risk­kapitalister som köper verksamheter helt utan annat syfte än att tjäna pengar. Verksamheter som säljs vidare gång på gång, som kramas ur till sista droppen, utan att generera några som helst förbättringar för brukarna, eleverna, hyresgästerna, patient­erna, medborgarna.

Tvärtom ser vi glasklart hur utförsäljningen/avknoppningen av allmännyttan gång på gång resulterar i den ena försämringen efter den andra, det kan vi inte blunda för. Och ni som hävdar motsatsen, ge mig några strålande exempel.

Några vackra siffror. Några fantastiska privatiseringsnyheter! Åldringar som har fått det bättre, mindre dagisgrupper, bättre skolresultat, minskade klassklyftor, ökad folkhälsa. Snälla berätta alla dessa vackra historier för mig!
 

Hyresrätterna på Albyberget såldes inte till hyresgästerna. Här bildades inga bostadsrättsföreningar som lät köparna vinna högsta vinst i utförsäljningslotteriet som i innerstan där folket har förutsättningar för att kunna ta lån och köpa. Här, där många, för att inte säga majoriteten, inte beviljas några lån, valde man i stället att sälja alla de 1 300 lägenheterna till ett risk­kapitalbolag som har sin bas i skatte­paradiset Guernsey.

Bolaget har ingen som helst erfarenhet av fastighetsförvaltning, endast ett avkastningskrav på 6,8 procent. Hur kan Socialdemokraterna stå bakom detta?

Himmel

Nanna.

Åh vad glad jag är över att Wendela lyckades värva Nanna Johansson som kolumnist. Bättre än så kan det nog inte bli!

Helvete

Behåll era husdjur.

Folk som köper kattungar, kaniner och hundvalpar att ha över sommaren för att sedan dumpa i ran­­dom gathörn när semestern är slut. Sluta!

Följ ämnen i artikeln