"Fallet Yara är inte en isolerad händelse"

Kerstin Weigl om socialtjänstens kris

Samhället svek Yara. Fel är att tänka på extremfall, en isolerad omåttligt tragisk händelse i en kommun någon annanstans långt borta.

Socialtjänsten i Karlskrona fungerade inte. Men lika illa är det i andra kommuner.

Just denna dag kom ännu en larmrapport. Samtidigt som det mordmisstänkta paret visades in i Karlskronas tingsrätt lade Socialstyrelsen ut sin senaste genomgång av bemanningen i socialtjänsten. Stora olikheter avslöjas.

Socialarbetare har för mycket att göra.

Dessutom: I förra veckan kom nya siffror om att socialnämnderna inte följer lagen när barnärenden hanteras. Var tredje anmälan blir liggande för länge.

I mer än varannan av 24 granskade kommuner hittade utredarna anmälningar som inte utretts alls, trots starka skäl, som misstankar om våld.

Så här skriver IVO, Inspektionen för vård och omsorg: "Sammantaget visar inspektionerna att det i anmärkningsvärt stor utsträckning finns allvarliga brister i nämndernas hantering av anmälningar och genomförande av utredningar. "

Översatt från myndighetssvenska; Situationen är åt helvete.

Till och med har socialarbetare börjat granska sig själva inom ramen för nätverket "Nu bryter vi tystnaden". De lägger ut bekännelser om upplevda misslyckanden.

Så här skriver en handläggare av barnärenden om läget efter semestern: ".Jag har just nu 16 ärenden som huvudhandläggare och 15 stycken där jag är medhandläggare till kollegor. Av dessa ärenden är flertalet utredningar och några insatser, varav ett par LVU:n och flera placeringar. En del av utredningarna är fyra månader försenade."

Detta är inte nyheter för Annika Strandhäll, tidigare på fackförbundet Vision. Nu är hon en av tre ministrar på Socialdepartementet. Där en Lex Yara kan börja ta form.

Följ ämnen i artikeln