Mejla

Lena Mellin

Löfven kommer aldrig säga att det gått fel

Därför försvarar statsministern coronastrategin

Publicerad:
Uppdaterad:

​Stefan Löfven kommer aldrig att erkänna om han tycker coronastrategin varit fel.

Durkdrivna politiker erkänner inte fel.

De är listigare än så.​

Statsminister Stefan Löfven meddelade i en intervju i SVT att de mål regeringen satt upp för bekämpningen av coronaviruset har uppnåtts.

De var att skydda liv och hälsa, se till att sjukvården har de resurser som de behöver och att mildra effekten för löntagare och företag. Han ansåg att samhället hade lyckats i alla tre delar.

Om det är fallet kan man diskutera i all oändlighet men i det här fallet är det lite vid sidan om saken. Den här artikeln handlar nämligen om att det är omöjligt för Stefan Löfven att säga om strategin gått fel. Det skulle trotsa all politisk logik.

En politiker erkänner i princip inte att hen haft fel. I stället säger politikern att en mycket liten del, ofta rent bagatellartad beståndsdel, gått åt skogen.

Statsminister Löfven i Agenda under söndagskvällen.
Foto: SVT
Statsminister Löfven i Agenda under söndagskvällen.

Det är exakt det som Stefan Löfven gjort i coronafallet. Han har sagt, vid åtskilliga tillfällen dessutom, att grundläggande fel har uppdagats inom äldreomsorgen som måste åtgärdas på sikt. I intervjun påpekade han att Sveriges kommuner och landsting själva kommit fram till att basala hygienrutiner bara upprätthölls på sex av tio äldreboenden, ett mått på djupet av krisen i vården av de gamla.

För det andra kan Löfven inte gärna säga att coronastrategin har misslyckats utan att sparka Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson. De två, Löfven och Carlson, har uppträtt på åtskilliga presskonferenser tillsammans och presenterat riktlinjer för hur svenska folket ska uppträda under virussmittan.

Men inte bara det, att mitt under pandemin ge Carlson sparken vore sannolikt förödande för Folkhälsomyndighetens fortsatta arbete. Det vore en total sågning av allt de hittills gjort och skulle dämpa entusiasmen för en annan inriktning och andra arbetsuppgifter.

Det vore helt omöjligt att säga att den svenska coronastrategin gått fel utan att att också ge Carlson kicken. Och kicken kan han bara få om han misskött sig grovt, exempelvis fört Löfven bakom ljuset. Det förefaller otroligt att så skett.

Ett tredje skäl till att Stefan Löfven inte säger att den svenska coronalinjen varit fel är att han helt enkelt tror på den. Det tror jag är det mest sannolika. Varför skulle han stå fler gånger i veckan i ett fönsterlöst rum flankerad av slokande fanor för något han i grunden misstror? Det är inte troligt.

Visserligen ser Löfven betryckt ut under föreställningarna i regeringshögkvarteret men han ser inte ut som han inte tror på vad han säger. Snarare lite oengagerad, men det kan man ju vara efter sex år som regeringschef varav åtskilliga dominerats av kriser av varierande karaktär.


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Av: Lena Mellin

Publicerad:

LÄS VIDARE