Reinfeldt - en velpelle

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-17

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Hattandet om sjukpengarna kan stå moderatledaren dyrt

Fredrik Reinfeldts karriär har gått spikrakt upp.

Men nu drabbas han av sitt första stora bakslag som moderatledare.

Det kan bli ödesdigert.

"HUR VAR DET VI SA ...?" Fredrik Reinfeldt ändrar sig i flera viktiga frågor, och hans trovärdighet sätts på spel.

I höstas föreslog moderaterna försämringar i sjukförsäkringen. Under de första sex månaderna skulle ersättningen bara bli 75 procent av inkomsten jämfört med 80 i dag. Därefter skulle den sänkas ytterligare, till 65 procent.

Fått hård kritik

Förslagen har kritiserats hårt, både av de andra borgerliga partierna och av socialdemokraterna. Regeringen och Göran Persson har länge irriterat sig på moderatledarens långa smekmånad med väljarna. Nu fick de en välkommen angreppspunkt, moderaterna vill sparka på dem som redan ligger.

I går meddelade Fredrik Reinfeldt följaktligen att han ändrat sig. Den sänkta ersättningen ska inte längre omfatta alla sjukskrivna. Exempelvis skulle strokepatienter som varken kan tala eller skriva kunna få mer.

"Vi vill inte djävlas"

- Vi vill inte djävlas med folk, sa moderatledaren som först i vår tänker presentera exakt vilka undantag som ska ges.

Fredrik Reinfeldt har inlett sin partiledarkarriär med framgång. Stigande opinionssiffror och en ny strategi för det borgerliga samarbetet har gett honom en central plats i debatten. Men genom att distansera sig från ett bara några månader gammalt förslag begår Reinfeldt ett misstag som kan stå honom dyrt.

För det första verkar Reinfeldt, och hans parti, oövertänkt. Att backa från ett principförslag efter bara ett par månader är svårt. I alla fall om man vill behålla trovärdigheten.

För det andra förefaller partiet inkonsekvent.

I andra sammanhang är moderaterna starkt kritiska mot så kallade marginaleffekter. Mycket pengar står på spel om man lyckas övertala doktorn att flytta sig från en sjukdomskategori till en annan.

För det tredje säger moderatledaren att han är "beredd att kontinuerligt ompröva vår politik". Det låter ödmjukt och lyssnande. Men är det så bra? I själva verket säger ju Fredrik Reinfeldt att man inte så noga kan veta vad moderaterna vill. Ena veckan är det en sak, andra veckan något annat.

Fredrik Reinfeldt har lidit sitt första stora nederlag som partiledare. Han framstår som en velpelle. Det är inte lyckat för den som vill bli statsminister.

Förslagen Reinfeldt backar från

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln