Det handlar om Perssons framtid

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-14

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det är mer än försvarets framtid som står på spel när riksdagen röstar i morgon.

Det handlar också om Lars Ohlys framtid. Och regeringens förmåga att leda landet.

Slåss Göran Persson får strida för försvarsuppgörelsen i dag.

Riksdagen framstår inte i någon god dager när försvarets framtid avgörs. Tvärtom uppträder den omoget och ansvarslöst.

Det är ett stort, strategiskt och dyrbart beslut. Men ett dygn före omröstningen är framtiden oklar för de 20000 stamanställda, 15000 reservofficerare och 17000 värnpliktiga som berörs.

Liksom för de regioner där förband lika gärna kan dö som leva.

Politisk soppa

Vid sidan av sakfrågan har försvarsbeslutet utvecklat sig till en maktpolitisk soppa. Värst ute är Lars Ohly, vänsterpartiets ledare sedan tio månader tillbaka.

Ohly är redan skadskjuten.

Hans auktoritet ifrågasätts, två falanger i partiet motarbetar varandra, opinionssiffrorna sjunker och hans framgångsrika företrädare, Gudrun Schyman, har hoppat av. Man kan förledas att tro att det inte kan bli värre.

Men det kan det. Om regeringen förlorar omröstningen i morgon har Lars Ohly fått ännu ett problem på halsen. Hans trovärdighet som ledare för ett av regeringens samarbetspartier får en rejäl knäck.

Till raden av fiender kan Ohly då lägga inte bara de partikamrater som misstror honom. Utan också statsminister Göran Persson, försvarsminister Leni Björklund och resten av regeringen. Flankerna blir väl många även för en fighter som Lars Ohly.

Ingen vinnare

I förlängningen kan Ohlys bristande förmåga att leverera det han lovat leda till att samarbetet med regeringen avvecklas i förtid. Konsekvenserna av det är svåra att överblicka. Men vänsterpartiet blir inte en vinnare.

Också regeringens trovärdighet står på spel. Sällan har den gått på pumpen så många gånger som i försvarsfrågan. Först misslyckades försvarsministern att sy ihop en uppgörelse över blockgränsen. Sådana är normala i tunga beslut som ska kunna överleva regeringsskiften.

Därefter ville regeringen själv bestämma vilka regementen som skulle läggas ner. Det blev givetvis tummen ner från ledamöterna.

Pinsam strid

Och nu har regeringen alltså hamnat i läget att ett 40-miljardersbeslut avgörs av hur många vänsterpartister som vill stärka profilen på hemmaplan.

Det är nämligen inte omsorg om försvaret som styr de revolterande vänsterpartisterna. Utan omtanken om den egna bygden. Valet närmar sig, det är viktigt att visa vem väljarna kan lita på.

Striden om framtidens försvar är pinsam. Från början kunde åtminstone skattebetalarna räkna sig till vinnarna. Nu är inte ens det säkert.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln