Nu är du riktigt illa ute, Göran

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-07

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Göran Persson är plötsligt riktigt illa ute.

Det egna partiet revolterar. Samtidigt som stödet från vänsterpartiet sviktar.

Regeringen har suttit ovanligt säkert i sadeln sedan valet för två år sedan. Men nu gungar marken - rejält.

Oppositionen kommer från två håll. Från det egna partiet. Och från vänsterpartiet som regeringen har ett skriftligt samarbetsavtal med.

Den interna oppositionen gäller framför allt två frågor. Kärnkraften och försvaret.

LO vill ha billigare el

Regeringen vill stänga den andra reaktorn i Barsebäck redan i vår. Men kritiken från de egna leden är, för att uttrycka sig milt, högljudd.

Bland annat har ett nätverk med socialdemokratiska kommunal- och oppositionsråd i 66 kommuner med elintensiv industri bildats. De är helt emot "en snabbavveckling" av kärnkraften. Efter ett möte med partisekreterare Marita Ulvskog kräver de nu att få träffa Göran Persson.

Även socialdemokraternas fackliga gren är djupt kritisk mot regeringen i energifrågan. LO vill att industrin ska kunna köpa el till konkurrensmässiga priser. LO-klubbarna vid 34 stora exportföretag anklagar i en debattartikel nya energiministern Mona Sahlin för att vara okunnig och kallar Göran Persson respektlös.

- Vi hade förväntat oss en större respekt från landets statsminister när det gäller elkostnadernas betydelse för våra jobb.

Men den interna revolten begränsar sig alltså inte till kärnkraften. Den gäller också bantningen av försvaret.

S-ledare i de orter som hotas av nedläggningarna protesterar vilt. I ett brev till försvarsminister Leni Björklund skriver exempelvis kommunalrådet i Arvidsjaur, Per Lavander, att "vi vägrar bli snuvade på vår kommuns framtid". Det är ord i desperation. Lika engagerade mot sin egen partiledning är socialdemokraterna i Östersund.

Ett bevis för hur hotad s-ledningen känner sig är Gunnar Sandbergs och Rune Berglunds lappkast. De två s-ledamöterna från Jämtland övervägde att lägga ner sina röster när riksdagen tar ställning till det framtida försvaret nästa vecka. Men de kommer att rösta ja. Trots att åtminstone Berglund tycker att beslutet är dåligt.

Ohly: "Uselt ledarskap"

Men oppositionen begränsas alltså inte till de egna utan kommer också från samarbetspartnern vänsterpartiet. I helgen anklagade v-ledaren Lars Ohly Göran Persson för att visa "uselt ledarskap". Och fyra v-ledamöter hotar att fälla regeringens försvarsförslag nästa vecka.

Inte på många år har s-ledningens och Göran Perssons auktoritet varit lika ifrågasatt som nu. Stormvinden kom från ingenstans, drog plötsligt bara fram.

Vad det leder till är för tidigt att ha någon uppfattning om. Det enda man vet är att Göran Persson är en mästare på att klara kriser. I alla fall på kort sikt.

I ett längre perspektiv är det inte säkert han är lika framgångsrik.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln