Löfven spelar mycket högt - och kan förlora

Stefan Löfven spelar ett högt spel.

Det kan komma att kosta honom jobbet.

Det var en dag vi inte kommer att glömma i första taget. Det var dagen då statsministern, efter bara två månader på posten, fick sitt budgetförslag grundligt nedröstat av riksdagen.

Det var dagen då Stefan Löfven (S) svarade på det exceptionella riksdagsnederlaget med att utlysa nyval. Det äger rum den 22 mars, bara ett halvår efter det förra riksdagsvalet.

Stefan Löfven, och resten av hans regering, kommer att regera med Alliansens budget som bas. Även det saknar motstycke. S-ledaren ska genomföra det som han hela valrörelsen kallade för ”högerpolitik”. Världen är ur led.

Ett politiskt kaos av den dimensionen har Sverige inte upplevt tidigare. I alla fall inte i modern tid.

Rysk roulette

Stefan Löfven spelar ett mycket högt spel, man kan närmast likna det vid rysk roulette. Ett val kan gå hur som helst och Socialdemokraterna gjorde ett mycket sämre val i höstas än de hade räknat med.

Att påstå att partiet och Löfvens aktier stärkts sedan dess vore att ta i. Regeringens första månader vid makten har, för att uttrycka sig försiktigt, varit kantad av allehanda nybörjarfel och taffligheter.

Löfven sätter alltså sin statsministerpost på spel i nyvalet. Och därmed också sitt partis regeringsmedverkan, det som de längtat så hett efter under åtta år i opposition.

Det kan betraktas som modigt. Men också som ett uttryck för dumdristighet.

Förmådde inte skiljas från MP

Jag trodde inte att regeringen skulle utlösa nyval. Jag trodde att Löfven skulle ombilda regeringen och kasta ut Miljöpartiet. Det hade varit ett betydligt enklare sätt att öppna för uppgörelser i riksdagen.

Men ställd under galgen förmådde Stefan Löfven inte att skiljas från Gustav Fridolin och Åsa Romson (MP), och på kuppen skaffa sig en dödsfiende för lång tid framöver. De ska visserligen bedriva valrörelse som två olika partier, men med det nu nedröstade budgetalternativet som bas.

Stefan Löfven säger att han leder en ”samarbetsregering”. Men i praktiken har det inte varit mycket bevänt med den saken. Vid halv tiotiden i tisdags kväll, dagen före den avgörande budgetomröstningen, mötte han Alliansen för ett i all hast inkallat möte om budgetomröstningen. Det kallas normalt för att bjuda med armbågen.

Började gräva en vallgrav

Men nu är det slut på allt tal om samarbete över blockgränsen. Snarare började Stefan Löfven igår gräva en vallgrav mellan sig själv och Alliansen, bland annat genom att anklaga dem för att vara vilja  att regera tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Röstar man på samma budget har man tagit ställning för samma sak.

En något märkligt resonemang, kan man tycka, eftersom det var SD som anslöt sig till Alliansens budget och inte en uppgörelse mellan dem och de fyra borgerliga partierna.

Vem blir då den store vinnaren på nyvalet? Det kan man givetvis inte veta förrän valet har ägt rum. Men den känsla man får är att det är det parti som de övriga sju inte vill ta i med tång, Sverigedemokraterna.

Det var SD som genom sitt agerande i budgetomröstningen utlöste nyvalet. Genom att frångå praxis, att enbart rösta för sitt eget budgetalternativ, skapade de det parlamentariska kaos som i värsta fall fortsätter även efter det extra valet i mars.

Njuter av det

Men det finns skäl att tro att deras väljare gillar det. De definierar sig som antietablissemang och även om det är svårt att bli mer etablerad än att sitta i riksdagen är det en attityd som partiets företrädare i riksdagen också intar. Nu har de gett sagda etablissemang en stor fet käftsmäll och njuter av det.

Att, som vikarierande partiledaren Mattias Karlsson, kalla det kommande valet för en folkomröstning för eller emot ökad invandring var ett genidrag. I alla fall om man ser det med SD:s ögon. Nu ska all rädsla som går kramas ut ur Migrationsverkets flyktingprognoser.

Riksdagen går nu mot intensiv period med jobb även på helgerna för att förvandla de borgerliga partiernas budgetmotion till en statsbudget. Målet är att vara klar före jul, annars förlängs den nuvarande budgeten inpå nyåret.

Fotnot: Det förra nyvalet ägde rum 1958 och berodde på ATP-pensionen.