Anna Kinberg Batras värsta utmaningar

På 70 dagar ska hon gå från nyvald partiledare till statsministerkandidat

Innan hon ens har föreslagits till ny M-ledare har Anna Kinberg Batra hamnat i hetluften.

På bara sjuttio dagar ska hon gå från nyvald partiledare till ledare för Alliansen och möjlig statsministerkandidat.

Många är utmaningarna, kan man lugnt säga.

Det är aldrig lätt att efterträda en husgud, som Fredrik Reinfeldt varit för sitt parti. Men ingen av de utmaningar som Anna Kinberg Batra står inför som ny M-ledare är lätta.

1. Bli känd. Det är alltid lättare för en person som är känd bland väljarna att nå fram med sitt budskap. Anna Kinberg Batra är efter drygt åtta år som riksdagsledamot ändå inte särskilt känd. Det blir man inte som gruppledare och ekonomisk talesperson för ett regeringsparti.

Nu har hon kort tid på sig att bli kompis med väljarna. Det kan kräva vändor till Skavlan eller hans kolleger.

2. Få partiet på tå. Moderaterna är sargade efter förlustvalet i höstas då en fjärdedel av väljarna försvann. Minskade statsbidrag, personalnedskärningar och ekonomiskt gnet sätter också ner humöret.

På kort tid måste Kinberg Batra vända den dåliga stämningen och göra Moderaterna till ett hungrigt, debattglatt parti berett att slåss för valvinst medan marssnön vräker ner. En inte alldeles enkel uppgift.

3. Hitta sin stil. Kinberg Batra är, enligt sina vänner, sprallig och glad. Men den personlighet hon visar utåt är sval, på gränsen till kall.

Den blivande M-ledaren måste hitta sin stil, det måste alla ledare göra. Och ska hon bli en valvinnare bör den utstråla mer värme än dagens.

4. Vinna tillbaka SD-väljarna. Enligt vallokalsundersökningen Valu lade åtta procent av dem som röstade på Moderaterna 2010 sin röst på Sverigedemokraterna fyra år senare. En stor del av Moderaternas valförlust beror alltså på att väljarna gick till SD.

Dem måste Moderaterna vinna tillbaka för att Alliansen ska ha en chans att ta tillbaka regeringsmakten. Men hur ska det gå till utan att flirta med de främlingsfientliga? En nöt att knäcka för den nya M-ledaren. Fokus på integration, och inte inflyttning, kan vara ett svar.

5. Vinna lantisarna. Få uttalanden av Anna Kinberg Batra är mer kända än det av henne djupt ångrade ”stockholmare är smartare än lantisar”. Människor utanför Stockholm har inte glömt det trots att det är 16 år sedan. Här finns potential till förbättrade relationer, för att uttrycka sig försiktigt.

6. Bredda politiken. I valet talade Fredrik Reinfeldt mycket om vikten av ordning och reda i ekonomin. Det är självfallet grunden till att överhuvud taget kunna bedriva politik. Men budskapet blev väl ensidigt. Moderaternas valanalys pekade ut välfärd och integration som områden där Moderaterna måste stärka sig.

Det är Kinberg Batra säkert medveten om. Men det är bråttom nu.

7. Bli statsministermässig. Som M-ledare blir Anna Kinberg Batra kandidat till statsministerposten. Hon måste göra troligt för väljarna att hon skulle göra jobbet bra. Hur går det till? Ingen aning. Men det är en tuff uppgift och extra tufft för en kvinna.

8. Vara en vass debattör. Riksdagens partiledare tillhör eliten bland landets debattörer. Partiledardebatterna är råa tillställningar där man måste vara snabb, vass och dräpande. I den skaran ska Kinberg Batra kvala in. Premiär i riksdagens partiledardebatt i januari, förutsatt att hon väljs på Moderaternas extrastämma den 10 januari.

9. Skapa ett lag. Ingen partiledare är större än sina närmaste medarbetare. Att skapa ett modernt ledningsteam blir Kinberg Batras första viktiga arbetsuppgift. Särskilt viktig är posten som partisekreterare. Moderaterna har inga planer på att tappa ännu fler väljare i nyvalet.

10. Leda Alliansen. Alliansen bildades för tio år sedan och nu är det bara Göran Hägglund (KD) kvar av grundarna. Till Anna Kinberg Batras utmaningar hör inte bara att koppla ett grepp över sitt eget parti och framstå som en trovärdig statsministerkandidat, utan också att ta kommandot i Alliansen. Det är mycket nu.