Las Damas charm är byggd med blod

Santo Domingo. I Dominikanska republikens huvudstad promenerar jag på Las Damas, européernas första stenlagda gata i Amerika. Vid det gamla fortet står frilansande guider och viftar med legitimationer som visar att de är auktoriserade. Jag hyr en vars engelska är nästan lika dålig som min spanska.

Den stekheta gatan kantas av historiska byggnader som tolken berättar om och vars betydelse jag bara kan ana. Vi går sakta mot ett stenhus vid Las Damas norra ände där Christoffer Columbus bror Bartolomeo bodde.

När Columbus anlände 1492 var ön Hispaniola, som nu rymmer Haiti och Dominikanska republiken, befolkad av tainofolket. Hur många de var vet ingen. 400?000, påstår min guidebok. Andra säger att de var flera miljoner.

68 år efter Columbus landstigning dog den siste indianen, berättar min guide. Andra hävdar att förloppet gick ännu fortare.

Försvann gjorde de i alla fall.

Vi går in i ett museum med ett par montrar fyllda av stenverktyg och halsband av snäckor, reliker från en utrotad nation.

Guiden visar en brunn där erövrarna kastade ner motsträviga tainos.

Att beundra Las Damas är som att tjusas av byggnadernas konstruktion i Auschwitz. Hur lång tid ska förflyta tills lidandet blir betydelselöst?

Folket på Hispaniola mördades, dog av umbäranden när de byggde slavdrivarnas hus, avled i européernas sjukdomar.

Tänk om skeendet blivit det motsatta. Tainos bar på en sjukdom som intränglingarna inte tålde. Columbus och de flesta av hans män avled kort efter landstigningen i det som de trodde var Indien. Några få, döende besättningsmän lyckades segla tillbaka till Europa.

Smittspridningen blev så snabb att befolkningarna på hela kontinenten utraderades.

Vid 1500-talets mitt var Europa ett ödeland. Bara några isolerade stammar långt borta i Ural klarade sig.

Hur hade historien då sett ut?

En sak är säker. Folken i det som nu kallas Amerika, Afrika, Australien och Asien hade sluppit den död och förödelse som den vite mannen spred var han än drog fram.

Det är en omtumlande tanke. Att världen kunde ha varit en bättre plats utan europeisk civilisation.

Följ ämnen i artikeln