Det finns inget symboliskt med en gruppvåldtäkt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-06-23

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Rimbo brukade bara vara en del av telefonkatalogen, om man bodde i Uppsalaområdet. Det lät exotiskt. Lite musikaliskt, nästan.

Det var då, det.

Tre tjejer i tretton-, fjortonårsåldern har blivit våldtagna. Åtminstone två av våldtäkterna är gruppvåldtäkter. Sex unga män sitter häktade eller anhållna.

Nästan all rapportering om våldtäkterna handlar om Rimbo. Inte om flickorna.

Utan om Rimbo. Det skrivs om det, därför att det finns politiskt sprängstoff i historien. Sprängstoff som stämmer överens med den mediala dagordningen.

De häktade har "invandrarbakgrund". Det passar diskussionen om "det mångkulturella Sverige". Och det är bättre än så, om man är på jakt efter en story i tiden.

Sverigedemokrater och nationaldemokrater försöker skära pipor i vassen efter våldtäkterna. Det ger storyn spets. För nu har det varit Le Pen i Frankrike, Fortuyn i Holland och Kjaersgaard i Danmark. Hela Europa har action på rasismfronten, utom Sverige.

Så kommer Rimbo som räddningen. Dessutom

i rätt Rönnerdal-miljö:

Roslagen, sommar, pittoresk småstad.

På vänsterkanten kan man börja mala om den underliggande rasismen i den svenska idyllen. På högerkanten kan man se själva svenskheten våldtagen. Alla får sina fördomar bekräftade.

Själv har jag svårt för att våldtäkterna slätas över. För när man förvandlar konkreta övergrepp till politiska argument är det precis det som sker. Övergreppen blir symboler. Men det finns inget symboliskt med en gruppvåldtäkt.

En socialarbetare i Norrtälje kommenterade våldtäkterna härom dagen. Genom det toviga skägget gnällde han fram sin förklaring:

- Samhället uppmanar till gruppvåldtäkt.

I det huvudet finns inget individuellt ansvar. Det är inte fel på dem som begår övergrepp, utan på "samhället". Precis så resonerar sverigedemokrater också: Det är inte "individer" som gruppvåldtagit, det är "invandrare". Så görs Rimbo till en politisk symbol.

Men tre unga flickor har utsatts för en vidrig kränkning. De är inga symboler, de är människor. Sex unga män sitter inlåsta. De är inte heller symboler, de är människor.

Jag skiter i var de skyldiga, de nu gripna eller några andra, är födda. De kan inte heller skylla på "samhället". Vi har alla växt upp i "samhället", men begår inte gruppvåldtäkt för det. Det jag bryr mig om är att de skyldiga ska stå till svars. Att de ses som individer som ska hållas ansvariga för sina handlingar.

Personligt ansvar är grunden för ett civiliserat samhälle. Det vore själva fan om vi lät socialarbetare och sverigedemokrater ta det ifrån oss.

Johan Hakelius

Följ ämnen i artikeln