De hårda & de mjuka

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-29

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Männen styr över de tuffa frågorna

I Sverige har manliga politiker hand om de hårda, tuffa frågorna.

Kvinnorna sköter barnomsorg, vård och annat mjukt och gulligt.

HÅRDING Statsminister Göran Persson.

När riksdagen nyligen debatterade "mäns våld mot kvinnor" hävdade vänsterledaren Lars Ohly att man för att få bukt med brotten måste "bryta samhällets systematiska underordning av kvinnor".

Han har säkert rätt. Men riksdagen borde kanske börja med att sopa rent framför egen dörr?

I riksdagen finns 16 utskott. Där bedrivs det viktigaste riksdagsarbetet. Där behandlas regeringens förslag och riksdagsledamöternas motioner.

Utfrågas av män

Nio av utskotten har hand om hårda, tuffa frågor som pengar, relationerna till omvärlden, trafik och näringspolitik. Bara två av dem leds av kvinnor. Marie Granlund (s) är ordförande i näringsutskottet. Hennes partikamrat Susanne Eberstein har sedan i går motsvarande uppdrag i skatteutskottet.

Männen däremot tar hand om de hårda frågorna som utfrågningar av regeringens statsråd, trafikinvesteringar och statens budget. Konstitutionsutskottets ordförande är Göran Lennmarker (m), finansutskottet leds av Arne Kjörnsberg (s) medan Eskil Erlandsson (c) har hand om försvarsutskottet.

Likadant ser det ut i regeringen. De mjuka frågorna är samlade i fyra departement med sammanlagt nio statsråd. Bara tre av dem är män, folkhälsominister Morgan Johansson, kultur- och forskningsminister Leif Pagrotsky och skolminister Ibrahim Baylan.

På de "hårda" departementen finns sammanlagt 13 statsråd, fem av dem är kvinnor. Exempelvis de tre kvinnorna i toppen på UD, utrikesminister Laila Freivalds, migrationsminister Barbro Holmberg och biståndsminister Carin Jämtin.

Just UD är något av ett specialfall. Sedan Sverige blev medlem i EU för tio år sedan har departementets makt och inflytande minskat. De viktiga EU-frågorna hanteras på statsministerns kansli, statsrådsberedningen.

Riksdag och regering är föredömen. Därför är hälften av statsråden och 45 procent av riksdagsledamöterna kvinnor.

Men landets ledande politiker är också en spegelbild av samhället i stort. Samhällets systematiska underordning av kvinnor, för att uttrycka sig som Lars Ohly, gör att få bryter könsvallen. Männen sköter de tuffa frågorna, kvinnorna de gulliga och mjuka. Även i toppolitiken.

Departement för hårda frågor

Departement för mjuka frågor

Utskott för hårda frågor

Utskott för mjuka frågor

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln