Är det så här det ska gå till?

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Försvarscirkusen rullar vidare. Det finns åtminstone sex skäl för de inblandade att fundera över framtiden. Är det så här landet ska styras?

Regeringen vill spara tre miljarder, lägga ner en tredjedel av alla förband och göra värnplikten i stort sett frivillig.

Vi talar alltså om ett stort och principiellt viktigt framtidsbeslut. Inte om målet för nästa skolresa.

Mutor till vänsterpartister

1. Sveriges viktigaste försvarsbeslut på länge vilar på mutor till vänsterpartister från Norrland. Jägarförbandet i Arvidsjaur var väldigt viktigt för exempelvis Siv Holma (v). För att hon skulle rösta ja, och inte nej, skakade regeringen fram en minisatsning till orten.

2.Sveriges viktigaste försvarsbeslut på länge bygger, tvärs emot svensk tradition, inte på en överenskommelse över blockgränsen. Skulle de borgerliga partierna vinna valet 2006 rivs det sannolikt upp. Är det så tunga, långsamma och dyra organisationer ska hanteras? Givetvis inte.

Hon har misslyckats

3.Försvarsministern har misslyckats med sin viktigaste fråga den här mandatperioden. Först gick Leni Björklund bet på att få till stånd en uppgörelse om försvaret med de borgerliga. Och till slut krävdes alltså mutor till v.

4.Som om det inte räckte vaknade de borgerliga partierna i sista stund. Sent i natt agerade de för att skjuta upp beslutet till i januari. I sak ändrar det sannolikt ingenting. Det får bara regeringen att tappa ansiktet - igen.

5.Vad vill Lars Ohly?

Vill han överleva som vänsterledare är han illa ute. Partiets riksdagsledamöter är inte bara splittrade. De tillåts dessutom rösta lite hur de vill. Är det ett parti eller tre?

6. Media brukar anklagas för att bidra till politikerförakt. Men de egna insatserna ska inte underskattas.

Beslutet om framtidens försvar är ett skolexempel på hur man ska göra för att tappa väljarnas förtroende.

Det är kanske tur att riksdagen tar jullov på lördag. Åtskilliga tycks behöva tid för eftertanke.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln