Som mest kan du spara 50 000 kronor

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-03-02

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Köp för 100 000 kronor – men betala bara hälften.

Kungens lilla piga får konkurrens när ­regeringen vill att vi ska köpa fler vita tjänster.

Pigavdraget, eller skattelättnader för hushållsnära tjänster som det egentligen heter, har levt länge i den politiska debatten.

Men nu blir det verklighet. Från 1 juli vill regeringen att de som köper hushållstjänster ska få sänkt skatt.

Skattesänkningen blir hälften av arbetskostnaden upp till 100?000 kronor per person och år. Som mest minskas alltså skatten med 50?000 kronor per person.

Det finns få frågor som river upp känslorna som subventionerade hemtjänster. Låglönefälla, säger vissa. En jämställdhetsreform, säger andra.

På plussidan

En helt ny bransch kan växa fram. I?dag finns städfirmor, 25 procent av deras verksamhet går till privata hushåll. Men knappast några företag som specialiserat sig på att hjälpa gamla eller ta hand om barnen efter skolan.

Fler jobb. Enligt regeringens överslagsberäkningar blir det 6?000–7?000 nya jobb.

Genom skattereduktionen hamnar priset på vita tjänster på nästan samma nivå som svarta. Det kan leda till att svarta jobb blir vita.

Livspusslet kan bli lite lättare. Med lägre pris kan familjer få råd att köpa tjänster som de i?dag utför själva med varierande noggrannhet.

På minussidan

När Finland införde skattereduktion för hushållstjänster var det till en början nästan bara högavlönade som köpte tjänsterna. Så kan det bli även här.

Dåligt för jämställdheten. Familjen köper tjänster i stället för att båda föräldrarna, inte bara mamman, sköter hushållet.

Regeringen gynnar dem som i?dag köper svart. Var sjätte person köper enligt Skatteverket svarta hushållstjänster.

Förslaget kostar statskassan 1,3 miljarder kronor. Det är inte lite?–?men heller inte särskilt mycket.

För den enskilde handlar det däremot om jättesummor. De som i?dag köper tjänster för 100 000 kronor kan räknas på ena handens fingrar.

Läs också

Så kan du spara pengar

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln