Efter 30 år fick Bertil sin Lilian

Prins Bertil, kung Carl XVI Gustafs farbror, kallades idrotts- och motorprinsen.

Men hans motorkarriär kunde ha fått ett snabbt slut.

Som sextonåring satt Bertil vid ratten i en öppen Chrysler som i hög fart kom körande på en väg i Värmland. Plötsligt tappade Bertil kontrollen över bilen. Den körde av vägen, snurrade runt och blev liggande upp och ner.

Fyra av medpassagerarna, skolkamrater från Lundsberg, kunde mörbultade men oskadade krypa upp på vägen igen. Den femte, sjuttonårige Edvard Thermaenius, låg kvar, dödsklämd under vraket. Bertil, som bara hade körkort för motorcykel, bötfälldes för olovlig körning, men ansågs inte skyldig till skolkamratens död.

Olyckan avskräckte inte den unge prinsen från fortsatt billkörning, tvärtom. Han skaffade sig större och snabbare bilar och var mycket nära att bli professionell racerförare. Han brukade tävla under det diskreta namnet Monsieur Adrian.

Bertil hade samma problem som så många andra i släkten, han var ordblind. Därför gick det trögt i skolan, men efteråt förklarade han att han inte kunde skylla alla dåliga betyg på dyslexin.

Hans enda stora intresse var idrott. Han var svensk skolmästare i 500 meter på skridsko och vann junior- och distriktmästerskap i stående höjdhopp (1,53 meter) och i stående längdhopp (3,13 meter). Med åren blev idrottsgrenarna alltmer stillsamma, som golf och boule, och intresset flyttades alltmer till spisen och kökets fröjder. Han var med och grundade Gastronomiska Akademien. Hans egen kulinariska skapelse heter ”Crêpes Prince Bertil.”

Han utbildades till sjöofficer och tjänstgjorde under andra världskriget som biträdande marinattaché på den svenska beskickningen i London. Det var under de tyska bombardemangen i London som han träffade den då tjugoåttaåriga skådespelerskan Lilian May, född Davies.

Lilian kom från ett fattigt hem i Wales. Då hon var fjorton år blev hon modell i London. Bertil beskrev henne förälskat som en ”ovanligt pigg och snäll liten människa”. Men det fanns ett krux för närmare bekantskap. Hon var gift med en skådespelare, som just då var krigsinkallad.

Allt ordnade sig till det bästa, för det visade sig att även han hade funnit en annan. Snabbt kunde Bertil och Lilian flytta ihop. Fast det var under ytterst diskreta former.

Bertils äldre bror prins Sigvard hade många år tidigare gift sig med en icke-kunglig person och därför blivit utstött ur den kungliga familjen. Nu detta år, 1943, hade han skilt sig och skulle gifta sig med ännu en icke-kunglig dam. Brödernas konservative far, Gustav VI Adolf, var mycket upprörd. Tre år senare gjorde den yngste brodern Carl Johan samma sak, gifte sig borgerligt och blev utstött. Bertil och Lilian fortsatte att leva tillsammans i London. Bertils plan var att göra som bröderna, gifta sig med sin stora kärlek och bli privatman. Han hade tänkt sig en karriär som resande ambassadör för svensk export i utlandet.

Så kom den tragiska olyckan 1947 då Bertils äldste bror, arvprinsen Gustaf Adolf, dödsstörtade med ett passagerarplan vid Kastrup. Den åldrande Gustaf V var då ännu kung, den blivande Gustav VI Adolf kronprins. Nu fanns bara Lillprinsen Carl Gustaf och prins Bertil kvar som tronarvingar.

Gustaf VI Adolf kallade genast hem Bertil till Stockholm. Om något skulle hända innan Carl Gustaf var myndig måste prins Bertil träda till som förmyndarregent. Gustaf VI Adolf kände väl till Bertils hemliga kärlek, men kungens valspråk var ”Plikten framför allt” och han uppmanade Bertil att tänka på monarkins bästa och avstå från att gifta sig med Lilian. Hon accepterade situationen. Därmed avstod de också från möjligheten av att få egna barn. En tung uppoffring.

Den första tiden kunde de bara mötas utomlands, därför köpte Bertil villan vid Rivieran, för att ha ett ställe där de båda kunde träffas i lugn och ro. Det var omöjligt för dem att visa sig tillammans i Stockholm. Att en kunglig person öppet skulle leva ”i synd” ansågs ytterst olämpligt.

Eftersom Bertil var en mycket populär och omtyckt person skyddades han av media. Ingen svensk tidning skrev om Lilian, ingen bild publicerades. Den stora allmänheten hade ingen aning om att hon fanns förrän vid Gustav VI Adolfs begravning.

Kung Carl Gustaf gifte sig med sitt livs stora kärlek den 19 juni 1973. Bara sex månader senare kunde hans farbror äntligen, med kungligt tillstånd, gifta sig med sin kärlek. Bertil fick behålla sin prinstitel och Lilian, gruvarbetardottern från Wales, blev prinsessa och hertiginna av Halland. Bertil avled i januari 1997 och ligger begravd på kungliga kyrkogården på Haga.

Följ ämnen i artikeln