”Rent hus” är himlen på jorden för alla föräldrar

Jag har hittat ett nytt favoritprogram på tv. Bättre än ”House”, bättre än allt.

”Rent hus” på fyran varje onsdag klockan 20 är himlen på jorden för alla småbarnsföräldrar med ett rent helvete. För det är ju så, svennebananers har det nog inte så äckligt, det är bara en sabla röra överallt. Det är barntrosor, halvätna päron och fastklistrade glasspinnar under soffan.

När jag ser ”Rent hus” vill jag ringa hem till mamma och skrika ”SER DU?”

Jamen alltså allvarligt talat mamma, tittar du på ”Rent hus”?

När jag var ung och sket i skolan brukade jag påminna mamma om hur lyckligt lottad hon var. Hennes dotter var inte kriminell, inte knarkare, inte ens lite gravid med en tatuerare. Så om något så borde hon tacka sin lyckliga stjärna att jag bara var en skolkare bortom kontroll.

Nu såg hon emellertid inte saken så.

Samma sak gäller nu mitt hem, fjorton år senare. Mamma upptäcker nytt liv i källaren bland alla gamla kläder, tidningar och helveteskap. Källaren är åttans betyg all over again. Ska mamma sitta barnvakt städar jag en hel dag i förväg. Det är opraktiskt och otroligt stressande, men jag vill inte utsätta mig själv för förmaningar och himlande ögon.

”Malin, så här ser det ut hos PSYKSJUKA.”

Takes one to know one, vågar jag aldrig säga då.

När jag var tidig tonåring och bodde i ett rött hus på landet brukade pappa hota med att stänga av elementet om man inte hjälpte till med veden, med varierande resultat. Vad mamma hotade med för att man skulle städa rummet minns jag inte, men det funkade. O så det funkade.

Man jobbade som en etruskisk slav på Red bull och efter ett par timmar knackade mamma ödesmättat på dörren. Sängen var bäddad, golvet var tomt, inte så mycket som en bh storlek 70 A hängde över skrivbordsstolen. Det var fulländat. Det var perfektion.

Mamma steg in i rummet, lät blicken vandra från öst till väst, nickade indignerat och sa

”Nu börjar det likna nåt”.

Nu börjar det likna nåt?

Mamma, vet du att i ”Rent hus” har de möglig mat på golvet bredvid sängen. De har pälsängrar i kökslådorna. De har silverfiskar under kylen. Och jag bara njuter. De fantastiska kvinnorna i ”Rent hus” inspirerar mig mer än meditation på en klippa i skärgården. Mer än en arla morgon på en daggvåt sommaräng.

Dagen efter ”Rent hus” är jag fylld av renlighetsbegär. Jag städar med stor frenesi och fantiserar om att hälsa på hos galopperande lortgrisar med Grumme tvättsåpa.

Mamma, vet du att jag dammsög alla dörrkarmar i lördags? Att jag tvättade sänggaveln, skrubbade med tandborste runt toalettstolen samt vädrade allt tyg i hela huset?

Sånt gör inte psyksjuka, mamma. Bara neurotiska bonddöttrar som inte riktigt har klippt navelsträngen.

Aftonbladets
bloggar

Följ ämnen i artikeln