Vi måste erövra det självklara

Antje Jackelén.

Alla människor är lika mycket värda.

Jag skrev meningen för ett år sedan, till en annan tidning. Texten bestod av det, inget annat.

Sex ord från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Inte för att provo­cera, utan som en påminnelse om det som står över svenska lagar och regler.

Morgonen efter hände det. Världens kortaste krönika, publicerad i en lokaltidning i Nordvästra Skåne, tapetserades över halva internet.

Många höll med mig, vilket värmde. Motreaktionerna knäckte mig. För de kom inte från troll eller näthatare, utan från personer som sällan eller aldrig höjer rösten för att försvara orättvisor.

Och då menar jag inte den givna konflikten i påståendet. Att en person kan förbruka sitt människo­värde om hen dräper en annan och våldtar ett barn. Eller startar ett tredje rike, fängslar och mördar miljontals judar i koncentrationsläger.

Det är snarare så att konflikten behövs för vår utveckling, precis som det faktum att kristendomen mår bra av att brottas med teodicé­problemet: Om Gud är allsmäktig och fullkomligt god, hur kan då ondska finnas?

Sådan kritik kan nog både jag och FN köpa. Nej, mitt hjärta brast inte av motargument.

Det var när de avfärdade budskapet. Som en klyscha, en plattityd.

Jag märker av det, även runt omkring mig. Hur människor fnyser åt sådant.

Som när TV4 visade Svenska hjältar-galan förra veckan. Det fanns på allvar människor som avfärdade sändningen som två timmars sliskighet. Jag undrar om de också tyckte det var meningslöst att galan prisade barnen i klass 5b på Vitalisskolan som samlat in en halv miljon kronor till en operation för att klasskompisen Alek skulle kunna gå.

Givetvis tycker ingen så, men varför?

Jag har våndats, tänkt att jag kanske har fel. Så träffar jag Sveriges blivande ärkebiskop, Antje Jackelén. Vi talar om kvinnofrågor och så bara säger hon det:

- Min devis är att erövra det självklara.

Där och då faller allting på plats. Det finns en rad självklarheter här i Sverige. Till exempel att män och kvinnor ska ha samma rättigheter. Det är självklarheten i det som gör att feminister avfärdas som rabiata. Att de klagar när alla redan tycker så.

Dilemmat är att det inte efterföljs i praktiken. Män har fortfarande högre lön än kvinnor. Problemet är alltså människors oförmåga att dra paralleller mellan ord och handling. Att värderingar spelar roll.

Kan vi inte erövra det självklara blir vi oförmögna att se missförhållanden och i förlängningen förändra.

Eller som FN skriver:

För att det ska bli frihet, fred och rättvisa i världen måste alla vara överens om att alla människor är lika mycket värda.

Zlatansk självklarhet och ekologisk självklarhet

När en random man uttalar sig nedvärderande om damfotboll får han löpa gatlopp. När Zlatan Ibra­himovic på juldagen sa liknande saker i en intervju hände exakt ingenting. Oavsett åsikter kan vi konstatera att Den långe är onåbar.

Alla har hört dem och vissa sprider dem vidare: myterna om ekologisk mat. På sin sajt listar Naturskydds­föreningen åtta sätt att döda myterna. In och läs och fundera över om det där ekologiska är så himla dåligt, trots allt.

Följ ämnen i artikeln