Überkvinnliga Pinterest är min fristad på nätet

Som vi har längtat! Nu finns äntligen ett kvinno-internet där ute. Ett helt universum av smoothies, Louboutin-skor och bilder på Ryan Gosling.

Jag pratar om den nya nätsuccén Pinterest, den snabbast växande sajten i världen just nu, sägs det. Förmodligen den mest brudiga platsen i hela cyberrymden i alla fall.

Majoriteten av Pinterest-nördarna är nämligen kvinnor, upp emot 60 80 procent enligt olika ­mätningar. Kvinnor, och en del män, som gillar universellt überkvinnliga saker.

Till exempel dekorera­ cupcakes med färgglatt strössel eller åka runt på en sliten, vacker mormorscykel med nyplockade zucchini i en korg på pakethållaren. Eller knyta rosetter runt ­sina gravidmagar och ­sätta dit en tokrolig lapp med ­texten ”Don’t open until ­June 11”.

Ja – jag är en av dem.

Det tog ett tag innan jag ­fattade grejen. Första gången jag gick in på sajten för någon månad sedan ­ryggade jag tillbaka inför denna ­orgie av mumsiga citronpajer och jacuzzibad i karibiska solnedgångar. Det var som att stiga ner i en socker­söt värld full med ­saker jag vanligen förhåller mig mycket skeptiskt till – ­torkade rosor, nätshopp­ing och tjejer som leende­ äter yoghurt med färska bär. Tänk ett avsnitt av tv-serien ”Sex and the ­­city”, men helt utan sex och på långt avstånd från närmsta­ smutsiga,­ stökiga storstad. I Pinterest-land finns bara ljuv harmoni, skönhet och lycka.

Namnet syftar alltså på häftstift, pin, och sajten fungerar som en digital anslagstavla­ där man ­”pinnar” upp ­inspirationsbilder från ­nätet. Sen kommenterar man varandras anslags­tavlor med ­glada utrop som: ”So pretty and fresh!”.

Manliga sociala medier-experter har så klart redan hånat Pinterest.

Fenomenet avfärdas som ett fjolligt forum om cupcakes och mensvärk, som ”asexuell porrsurfing för kvinnor”.

Men med tanke på det vidriga och sexistiska mörker som internet ofta är – kvinnor hotas och förnedras dagligen i dess skrymslen – så är det inte konstigt att vi behöver en fristad. En plats där man slipper sjaskiga web-camklipp, perversa kommentarer och bröliga mansnätverk. Pinterest-kulturen är, precis som romanen var på 1800-talet, vår verklighetsflykt. Jag ägnar själv en del tid åt att lägga upp fina bilder på sjöjungfrur.

Följ ämnen i artikeln