Bra jobbat, Obama

Obama försvarar "ett nödvändighetens krig" och det har sitt pris.

Bara 16 dagar återstår av Barack Obamas första år som amerikansk president. Dags för bokslut:

Det har gått jävligt bra.

De enda som tycker motsatsen – att första året är en besvikelse – är vänstern och högern, samt människor med samma uppgift som jag, tyckare som vill göra sig märkvärdiga med att spela på tidsandans pessimism.

Obama har – i trängt läge som arvtagare till två krig och en djup ekonomisk nedgång – fattat beslut efter djup eftertanke och utan populistiska sneglingar. Låt oss se på vad han har fått gjort:

Kriget i Afghanistan ➕➕➕➕

Det vore en omoralisk uppgivenhet att dra sig tillbaka, ett svek mot flertalet i befolkningen som inte anslutit sig till den klanbundna, religiöst upphetsade minoritet, talibanerna, som bränner ner flickors skolor, hugger händerna av småtjuvar och piskar pojkar som flyger drake. Med bra befälhavare och fler soldater finns möjligheten till en stabilisering i, som Obama kallar det, ”ett nödvändighetens krig” och med ökad press på dem som underblåser terrorism världen runt.

Nationell säkerhet ➕

Kalsongmannen i Detroit kom som en kalldusch. En rad amerikanska underrättelseorgan hade missat risken med al-Qaidas nya liv i Jemen. Någon har ytterst ansvaret – nämligen Obama.

Irak ➕➕➕➕

Det utlovade trupptillbakadragandet pågår planenligt. Säkerhetsläget är någorlunda tryggt trots hätskheten mellan religiösa grupper. Saddam Hussein har inte återuppstått. Olja börjar pumpas i jättekvantiteter – av oljebolag från Ryssland, Norge, Angola och Malaysia, obs! inga amerikaner. Fria val hålls om några veckor. I ett arabland har tidigare fria val bara hållits i Palestina.

Sjukförsäkringsreformen ➕➕

Obama utlovade en sådan under sin kampanj av ”change” och ”hope”. Tålmodigt och taktiskt har han fått genom den: ytterligare 40 miljoner amerikaner, nästan alla landets invånare, får försäkringsskydd. Om man, som jag och miljoner människor till, står på en viss utskickslista, fick vi på juldagen ett mejl undertecknat Barack Obama: ”Detta är inte små förändringar. Detta är stora förändringar. De är grundläggande reformer. De kommer att spara pengar. De kommer att rädda liv.” Men det politiska priset för Obama är högt: 95 procent av alla amerikaner var redan nöjda med sjukvården. De flesta – inte bara de politiska motståndarna – tycker att reformen luktar socialism. Obama bröt mot ekonomen Henry Rosovskys visdom: ”Underskatta aldrig svårigheten i att med fakta ändra vanföreställningar.” Hans opinionssiffror har rutchat ner i källaren. Markant fler amerikaner förkastar hans politik än de som gillar den.

Guantánamo ➕➕➕➕

Obama lovade att all form av tortyr skulle upphöra och att fånglägret i Guantánamo skulle stängas. Tortyren är slut. Fångar har släppts. Ett antal som alltfort är säkerhetsrisker kommer – något försenat – att flyttas till ett fängelse i Obamas hemstat.

Klimathotet ➕

Fiaskot i Köpenhamn vållades inte av Obama. Det var Kina, Venezuela och Sudan som torpederade försöken till en internationell överenskommelse. Men de teknologiska satsningarna i Amerika, som skulle vara världsledande, har varit begränsade.

Den ekonomiska krisen ➕➕➕

Snabbt och med hisnande summor har Obama räddat den banksektor som är nödvändig i ett modernt samhälle. Bankvärldens girighet har något tuktats. Stora offentliga satsningar har gjorts. I stället för den spådda 30-talsdepressionen går stabiliseringen fortare än väntat. Men priset – återbetalningen – för kommande generationer blir stort, skattehöjningarna svidande.

Bilindustrin ➕➕➕

Genom lån, i praktiken förstatliganden, till två av de tre biltillverkarna (GM och Chrysler; Ford klarar sig på egen hand) har industrin och miljoner arbetstillfällen räddats. Amerikansk bilindustri med en jättelik hemmamarknad är alls inte så meningslös och efterbliven som den framställs i Europa.

Relationer med omvärlden ➕➕➕➕

Obama har under sitt första år rest mera än någon tidigare president. Hans popularitet är stor över hela världen. I ett tal i Kairo kom han med framsträckt hand till den muslimska världen (till skillnad från den islamistiska). Problemet Israel-Palestina har med omöjlig politiker i ena lägret och ingen politiker alls i andra legat i viloläge. Han har inneslutit de nya ekonomiska stormakterna (Indien, Brasilien, etc) i ett G20 som ersatt det eurocentrerade gamla G8. I praktiken kommer det att bli G2, Amerika och Kina.

Resultat

26 plus av 45 möjliga. Testa några andra stats- och regeringschefer på deras respektive länders åtta viktigaste problem och se hur många plus de erhåller. Pröva på Sarkozy och Gordon Brown, Reinfeldt, Spaniens Zapatero och Greklands Papandreou.

En självrättfärdig cyniker, Noam Chomsky, avfärdar visserligen Obama som ”vald av finansvärlden, dess redskap”. Högern ryser och ser Obama som en kryptomarxist. Vänstern är besviken. Den tycker att han är en Washingtonpolitiker av vanligt slag. Inget konstigt i det. Han spelar spelet. Politik är en kampsport (blood sport på amerikanska) och politiken är lika polariserad, fifty-fifty, som i Sverige och världens andra demokratier.

Obama har under första året behållit sin coola integritet. Han är säker, snygg och intellektuell.

Följ ämnen i artikeln