Landstingen får mer pengar - om de höjer lönerna

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2005-01-19

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Regeringen vill satsa på kvinnoyrken - i stället sänks lönen

Officiellt hyllas personalen i vården.

I verkligheten sänks lönerna för många av dem.

Hänger du med? Jaså, inte du heller.

Till grund för regeringens arbete ligger en överenskommelse på 121 punkter med vänsterpartiet och miljöpartiet.

En punkt handlar om arbetslivet. Kommunerna och landstingen ska få mer pengar om de höjer personalens löner. Särskilt viktiga är kvinnolönerna.

-Det är viktigt att arbetsmarknadens parter använder utrymmet för att höja lönerna i kvinnodominerade yrken.

Poängsystem

Så ser det ut i retoriken.

Men inte i verkligheten. I Stockholms läns landsting, som regeras av samma majoritet som landet, sänks nu inkomsterna för många sjuksköterskor och undersköterskor.

På exempelvis Södersjukhuset, där Göran Persson fick höften opererad, sänktes lönerna för många redan i september. Likadant på Danderyds sjukhus. Nu vill landstinget sänka även på Karolinska och Huddinge.

Bakgrunden är följande. När landstingen i slutet av 1990-talet hade svårt att rekrytera personal infördes ett poängsystem på många arbetsplatser. I botten ligger en grundlön, ovanpå det tjänar man in poäng.

Värdet sänks

Den exakta utformningen skiljer sig både mellan och inom de sjukhus som använder sig av systemet. Men i korthet får man fler poäng, och mer betalt, om man jobbar på obekväma tider.

När landstinget sänker lönen för många av sina anställda sänks värdet av poängen. Om man jobbar lika mycket på samma tider som tidigare sjunker inkomsten. Om man jobbar mer, eller på sämre tider, kan man behålla den gamla lönen.

Varken Kommunal eller Vårdförbundet har några uppgifter om hur mycket inkomsterna sjunkit för den berörda personalen på Södersjukhuset.

På Karolinska däremot vet man att arbetsgivaren vill sänka inkomsten med upp till 13 procent, 2500 kronor i månaden. Enligt Vårdförbundets Stockholmsavdelning kan det bli dubbelt så mycket: 5000 kronor i månaden.

Oavsett krontal så sänks alltså lönen för en grupp som alla säger sig prioritera, den kvinnodominerade vården. Det är, för att uttrycka sig milt, uppseendeväckande.

"Alternativet sämre"

I Sverige anses sänkta löner vara en dålig metod. En organisation i kris får höja produktiviteten i stället för att attackera de anställdas plånböcker. Men vårdsektorn gör alltså tvärtom.

Stockholm är inte det enda landstinget som sänker lönerna. Södra Älvsborgs sjukhus i Borås vill sänka lönerna för många sjuksköterskor med omkring en tusenlapp. I Umeå diskuteras samma sak.

Att facken går med på att sänka lönerna förklaras med att alternativet är ännu sämre. Då överges poängsystemet till förmån för det centrala avtalet som ger ännu mindre pengar.

I Sverige gillar alla vårdpersonalen. Regeringen, oppositionen och allmänheten.

Men inte tillräckligt mycket för att de ska få behålla lönen.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln