Kusinerna som styr näringslivet

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-11-16

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Här är Wallen-
bergarnas nya topptrio

Tillsammans kommer de att leda företag och stiftelser som förvaltar aktier för mer än 100 miljarder kronor.

De tre kusinerna Wallenberg blir näringslivets mäktigaste triumvirat.

I två pressmeddelanden på sammanlagt 27 rader offentliggjorde Wallenbergsfären i går de största ommöbleringarna i sitt toppskikt på många år.

Den utlösande orsaken är att Claes Dahlbäck, som troget tjänat familjen i närmare tre decennier, vill trappa ner. Vid bolagsstämman i vår lämnar han ordförandeklubban i Wallenbergs maktbolag Investor.

Det leder till att de tre manliga kusinerna Jacob, Marcus och Peter stärker greppet över familjens företag. Av deras systrar syns inte röken när familjen konsoliderar sin ställning i de egna bolagen.

Investor: Investmentbolaget är familjens maktbolag. Det är Sveriges fjärde största aktieägare och förvaltar aktier som vid årsskiftet var värda drygt 49 miljarder kronor.

Med ibland ganska små innehav har familjen insyn, och inflytande, i en rad av de svenska storbolagen, exempelvis Astra Zeneca, Scania, Atlas Copco och Stora Enso.

För första gången på många år kommer nu Investor att ledas av två Wallenbergare. Jacob blir ny styrelseordförande efter Claes Dahlbäck. Hans kusin Marcus stannar kvar som verkställande direktör, vd.

SEB: En av de fyra svenska storbankerna. Den har sitt ursprung i Enskilda banken, det företag som familjen Wallenberg byggde upp sin maktposition från på 1800-talet. SEB:s fonder, som förvaltar aktier för drygt 36 miljarder, är börsens sjunde största ägare.

Marcus Wallenberg ersätter i vår kusinen Jacob som bankens styrelseordförande.

Knut och Alice Wallenbergs stiftelse: Av de tre så kallade Wallenbergstiftelserna är Knut och Alice Wallenbergs stiftelse den viktigaste. Officiellt är uppgiften att främja forskning. Men minst lika viktigt är stiftelsen som aktieförvaltare. Det hjälper familjen att koppla greppet över företagen i maktsfären.

Wallenbergs stiftelser ägde vid årsskiftet aktier för 20 miljarder kronor och var börsens 16:e störste ägare.

Poker kliver fram

Marcus och Jacob Wallenberg har hela tiden utpekats som familjens kronprinsar. Men nu kliver även Jacobs lillebror Peter, även kallad Poker, in på scenen.

Peter har fört en perifer tillvaro som vd för Sveriges finaste hotell, Grand hotel i Stockholm som också driver Chinateatern och Berns salonger. De ingår i Investor.

Men nu får han större uppgifter. Han efterträder storebror som vice ordförande i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Deras pappa, Peter "Pirre" Wallenberg, 78, stannar som ordförande.

"Det bästa vi har är varandra" står det på en broderad bonad hemma i centerledaren Maud Olofssons kök. Det kan kusinerna Wallenberg skriva under på.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln