Alkoholskatten måste sänkas annars flyttar sprithandeln ut på gatan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2003-10-01

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Aftonbladets Lena Mellin om den svenska alkoholpolitiken

Bosse Ringholm har inte en chans.

  Förr eller senare kommer även de svenska alkoholskatterna att sänkas.

För snart nio år sedan blev Sverige medlem i EU. I ett slag raserades förutsättningarna för den traditionella svenska alkoholpolitiken. Höga priser. Begränsad tillgänglighet. Och information om skadorna.

  Men regering och riksdag tittade åt ett annat håll. De ville inte se att från och med nu var det andra som fattade besluten.

  l Höga priser. Formellt bestämmer riksdagen fortfarande om skattesatserna för öl, vin och starksprit. Men i realiteten har EU och andra länders parlament tagit över.

Ringholm klarar sig inte

  Redan 1997 sänktes skatten på starköl. Systembolaget klarade inte konkurrensen med Danmark sedan nya införselregler gjort det möjligt att föra in 15 liter öl.

  2001 var det dags igen. Vinskatten sänktes med en femma per flaska. Nu var det EU-kommissionen som hotade med rättsliga åtgärder. Skillnaden mellan öl- och vinskatten var för stor, man misstänkte att Sverige gynnade de inhemska bryggerierna på bekostnad av de utländska vinproducenterna.

  Det finns ingenting som talar för att Bosse Ringholm klarar konkurrensen från omvärlden bättre den här gången.

  I dag sänker Danmark spritskatten. Den 1 mars sänker Finland skatten på öl, vin och sprit. Den 1 maj blir Baltikum och Polen medlemmar i EU och det blir fritt fram för var och en att föra in en billast alkohol därifrån.

Leder till sänkt skatt

  Det kommer att leda till att de svenska alkoholskatterna sänks ytterligare. Annars flyttar handeln från Systembolaget till gatan. Det vill ingen.

Begränsad tillgänglighet. Systembolaget levde tidigare i den bästa av alla världar. De hade ingen konkurrens. Utom av några enstaka taxfreepåsar inköpta på utlandsresorna.

  Men det var före de nya införselreglerna. 1999 fick en svensk ta med sig 5 liter vin från utlandet. Den 1 januari blir det 90 liter.

”Bolaget” har anpassat sig

  till konkurrensen. Trevliga butiker med självplock och snabbköpskassa. Kvälls- och lördagsöppet.

  Det, i kombination med fler serveringstillstånd till krogar och barer, har gjort att det inte längre är särskilt svårt att köpa alkohol i Sverige. Den begränsade tillgängligheten är historia.

Information om skadorna. Systembolaget gör sitt bästa för att berätta att alkohol visserligen är trevligt men också farligt.

  Men sedan ett halvår tillbaka är det dessutom tillåtet att göra reklam för alkohol, bara inte styrkan överstiger 15 procent. En dom i Marknadsdomstolen, och en rekommendation från EU-domstolen, upphävde det gamla förbudet.

Låtsas som det regnar

  Kort sagt återstår bara spillror av den svenska alkoholpolitiken. Den spillran stavas ett mer kundorienterat Systembolag.

  Men regering och riksdag har inte insett det. De låtsas som det regnar. Och låter andra fatta besluten.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln