14-åring dog i samband med broöppning - 1978

Kraven på att polisens tidigare broöppningar ska granskas är rimliga.

Redan för 35 år sedan dog en 14-årig pojke efter jakt i hög fart och öppnad bro.

Biltjuven körde av vägen och in i en stolpe en kilometer från brofästet.

I internutredningen rörande efterföljandet som slutade med att två unga män drunknade har flera poliser vittnat om Hjulstabron ska ha öppnats vid liknande tillfällen tidigare.

Om dessa påståenden stämmer eller inte har inte gått att avgöra, men bland andra förre överåklagaren Sven-Erik Alhem kräver att de ska undersökas närmare.
 

Det är en god idé. Om polisen i Uppsala har satt denna arbetsmetod i system så bör den granskas. Det är, som Alhem påpekar, en betydande skillnad på att jaga terrorister och småtjuvar.

Det finns dessvärre skäl att utvidga en sådan granskning till att gälla hela det svenska polisväsendet. I varje fall en tragedi liknande den i mars har inträffat tidigare.

Under påsken 1978 stal 14-årige Ralph en Alfa Romeo i Stockholmstrakten och körde ut till Danderyd.

Likheten med årets uppländska jakt, som inleddes efter att de två unga männen vid möte inte bländat av till halvljus, är nästan kuslig.
 

Poliserna som 1978 försökte stoppa bilen skulle senare berättade att de blev förvånade över att bilisten i stället för att lyda ökade farten: de hade ingen aning om att bilen var stulen och skulle bara be honom tända ljuset.

Efterföljandet kom att engagera fler och fler polisbilar och hastigheter på upp emot 140 kilometer i timmen tillbaka mot Stockholm.

Polisen ringde Vägverket, som öppnade motorvägsbron över Södertälje kanal.

Men pojken fick sladd en kilometer före brofästet, slog runt, kolliderade med en belysningsstolpe och avled.

Vad som hade hänt om han hade nått fram till bron går det bara att spekulera i. Men med tanke på den höga farten var risken för en allvarlig olycka uppenbar. Pojkens mamma trädde fram och var mycket kritisk till att den öppnades.
 

Finns det fler dödsolyckor med uppfällda broar inblandade? Jag hittar inget i textarkivet. Troligen finns inga andra fall.

Nej, jag tänker inte hävda något så dumt som att om polisen analyserat sitt agerande och dragit slutsatser efter Södertälje så hade två unga män ännu varit i livet.

Jag konstaterar bara att det inte är första gången polisen har haft anledning att fundera på i vilka sammanhang myndigheten ska göra något så riskabelt som att öppna en bro.

Följ ämnen i artikeln