SD följer inte sin egen kulturlinje

Den 7 november fyllde Nadezjda Tolonnikova 24 år.

De ryska myndigheterna ”firade” Pussy Riot-punkaren genom att förflytta henne från straffkoloni nummer 14 i Mordvinien, 35 mil sydöst om Moskva där hon under slavliknande förhållanden i över ett års tid har tvingats arbeta i uppemot 17 timmar per dygn till Nizjnij Ingasj, ett gammalt Gulagläger från Stalintiden.

Uppgifterna är ännu inte bekräftade av myndigheterna men säkra källor säger enligt Tolonnikovas make att de stämmer.
Förflyttningen antas vara ett straff för att hon via ett par brev som hennes man har lyckats smuggla ut har vittnat om de usla förhållanden och den ständiga fruktan för sitt eget liv som hon upplevt i kvinnofängelset.

Hon har också vid två tillfällen hungerstrejkat för att protestera mot de omänskliga förhållandena i fängelset.

Tolokonnikovas make Petja Verzilov, som tillsammans med en grupp Pussy Riot-anhängare har protesterat nära fängelset, tror att förflyttningen genomfördes för att gömma henne och för att får tyst på protesterna.

Nadezjda Tolonnikovas brott är att hon genom dans och sång har kritiserat Putins starka band till den rysk­ortodoxa kyrkan och vice versa. Nu kanske vissa av er tycker att jag förminskar aktionen, men i mina ögon så var det just en kulturyttring och det fria ordet som tog plats i den där kyrkan och i en demokratisk värld ska alla sådana oppositionella uttryck ha en självklar, ohotad plats.

Det krävs fri kultur för verklig demokrati och det har Putins regering förstått. Därför ger man sig på kultur­utövarna och fällde två av Pussy Riots medlemmar för huliganism motiverat av religiöst hat till två års fängelse.
Det får mig att inte helt osökt tänka på att Sverigedemokraterna vill avveckla det statliga stödet till kultur som syftar till att chockera, uppröra eller provocera och i stället centralstyra för att stärka det ”svenska” kultur­arvet och främja positiv och samhällsnyttig kultur.

De tycker att Ungerns kulturpolitiska modell med tydliga kulturpolitiska mål för att värna den nationella identiteten är intressant och inspirerande.

Så synd bara att de inte följer sin egen linje och inser att Jimmie Åkessons boksignering på Södermalm i förra veckan av väldigt många upplevdes som ett oerhört provocerande, chockerande och upprörande kulturuttryck och borde alltså enligt deras egen kulturpolitiska agenda tryckas ner.

Himmel

Nu slutar vi klaga på julen och inser i stället att den faktiskt är en rätt bra idé ändå. Oändligt med ljus, mys, värme och ledighet. Vad är det att klaga på mitt i mörkaste vintern?

Helvete

Att det på fullt allvar serveras levergryta på min dotters skola. Trodde att den maträtten kunde få tillhöra vår snuskiga skolmatshistoria och aldrig någonsin mer framkalla kväljningar.

Följ ämnen i artikeln