Coachens trumfkort – utlovade resultat

Vill du ha ett orubbligt självförtroende?

Vill du bli bländande attraktiv?

Vill du skapa obegränsad framgång och rikedom?

Få oändlig energi och handlingskraft?

Skaffa en coach – och lyckas inom livets alla områden.

Dessa managementteologer som utlovar mer än Jesus gjorde. Som, vart man än vänder sig, sitter och sommarpratar i radio, är med på tv, ger råd i tidningar eller på nätet. Och skriver självhjälpsböcker som säljer som aldrig förr. Omvändelseberättelser av dem som varit på botten och kommit tillbaka. Med enkla sanningar som alltid lyder: ”Skapa det liv du är ämnad för! Få allt du förtjänar.”

Förr hette de spådamer och healers, nu kallar de sig diplomerade, licensierade, ackrediterade eller certifierade coacher. Det är förledande titlar och deras verksamhet ligger helt utanför Socialstyrelsens kontroll. Därför kan coacher och snabbkursterapeuter inte ställas till svars om något går fel. Resultaten av deras insatser kan heller varken undersökas eller mätas.

Coach – det som från början var en titel inom idrotten har spridit sig till alla. Som om livet blivit en tävling. Dessa nyandliga terapeuter vill pränta in hos den moderna människan att leva som om livet saknar gränser. Att varje individ kan eller ska ge sig själv beröm, bekräftelse och kärlek eftersom ingen annan gör det.

Den globala bästsäljaren ”Hemligheten” förklarar hur man botar sjukdomar, blir ekonomiskt oberoende och når sina drömmars mål. Brandon Bray, författarinna till ”Resan” hade en tumör stor som en basketboll som genom positivt tänkande förvann på sex veckor. Boken har lagt grunden till ”Resan-terapin” som nu nästlat sig in i offentliga institutioner i Sverige. Anne-Christine Hornborg, docent i religionshistoria är en av få som undersökt coachingkulturen och visar att den etablerar sig i kommuner, landsting och på myndigheter. När personalen är trött eller missnöjd skickas de på kurser, seminarier och föreläsningar. Så förläggs fokus från organisationen till individen: Mår du dåligt på arbetsplatsen? Ja, då ska du söka felet hos dig själv!

Företaget Coachcentrum vill göra Sverige till en ”coachande nation”. En coach för alla. På hemsidan säljer dessa vikarierande vänner sig själva med bländvita leende och ett personligt tilltal: Vad KUL att just DU tittar in! Du är unik! Vi hjälper dig skapa visioner och nå dina drömmars mål. Tillsammans ska vi hitta ditt högre jag!

En coach förklarar sina främsta talanger: ”Mycket receptiv, inkännande och positiv. Intresserad av att utvecklas och bra på att lyssna efter det egentliga.”

En annan skriver: ”inse att världen finns inuti mig, och med det kan jag styra världen. ’Samtal sker ’ under starkt fokus för att du ska lära dig vara den du vill vara”.

Attraktiva budskap, för vem vill inte vara ”högre” än ”lägre” och slippa vara ofullständig? Frälsningsterapeuterna vet alltför väl att människans psyke funkar så: den som är i ett mörkt skede i livet söker hjälp hos dem som lovar mest.

Coacher och alternativa terapeuter använder sig därför av ett trumfkort som den traditionella vården saknar – de utlovar alltid resultat. Men, säger de, bara den som verkligen vill kan ändra sitt liv till det bättre. Alltså lyckas du tack vare coachen, men misslyckas du är det bara ditt fel.

Talet om ”att välja glädje”, har skribenten PO Tidholm sagt, ”hamnar nära Ulf Ekmans tal om att cancer är Guds straff mot dem som inte tror på rätt sätt”. Välkommen till en skön, ny värld med Mia Törnblom som våra själars orakel.

Följ ämnen i artikeln