Helt rätt, Nuder!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2004-12-03

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Klumpigt ordval - men det var tydligt

Ordvalet var klumpigt. Men i grunden har Pär Nuder helt rätt.

Den nybakade finansministern försökte beskriva ett av Sveriges största framtidsproblem. Hans val av ord var kanske inte det allra lämpligaste. Men det var i alla fall tydligt.

Så här ligger det till. Om 25 år har gruppen som är äldre än 65 år ökat med en miljon till 2,5 miljoner människor.

De som är äldre än 80 år kommer att vara nästan en miljon (900?000) jämfört med en halv miljon i dag.

I grunden är det här en positiv utveckling. Vi lever längre och är friskare än någonsin tidigare i mänsklighetens historia. Skål för det!

Tvingas försörja många fler

Men det ställer också stora krav. Särskilt på dem som är i arbetsför ålder. De ska jobba och gno ihop pengar så att samhället har råd att ta hand om den växande gruppen gamla människor. Köttberget, för att uttrycka sig som Pär Nuder.

Men de som är mellan 20 och 64 år kommer inte att bli särskilt många fler. Den gruppen ökar mycket blygsamt i storlek under det närmaste kvartsseklet. Men de kommer att tvingas försörja betydligt fler än dem som har motsvarande ålder i dag.

Åldringsexplosion

Det nya pensionssystemet, som anpassar utbetalningarna till samhällsekonomin, var ett sätt att förbereda samhället för åldringsexplosionen. Men det kommer att krävas mer.

Kommunförbundet gjorde för några år sedan en uppmärksammad beräkning av hur mycket kommunalskatterna skulle behöva höjas för att vårda den växande skaran gamlingar. Det handlar om minst en tia mer per intjänad hundralapp.

Debatten har bara börjat

LO-ekonomerna gjorde i höstas ett annat uppmärksammat utspel. De föreslog att det skulle införas en särskild ”gubbskatt”. Personer mellan 50 och 70 skulle helt enkelt tvingas betala en extraskatt för att finansiera en del av äldrevårdens behov. Tanken var att barnen då flyttat hemifrån och hushållsekonomin var vid någorlunda vigör. Det finns utrymme att betala lite mer i skatt.

Debatten om hur åldringsexplosionen ska hanteras har bara börjat. Pär Nuder, med ansvar för statens finanser, kommer att få många tillfällen att bidra. Med eller utan drastiska liknelser.

Lena Mellin

Följ ämnen i artikeln