Kamerorna löser mord - det kränker knappast

Så klaras än en gång grova brott upp med hjälp av kameraövervakning.

Men ledande politiker fortsätter, märkligt nog, att hävda att bilderna kränker integriteten.

Kritiken om ”storebrors­fasoner” är inte helt lätt att förstå.

Två unga män åtalades i går för mordet på Per Nordkvist vid en bankomat i Göteborg tidigare i år. Tillsammans med en tredje yngling misstänks de även för ett par rån.

Kameror vid bankomaten och på spårvagnar utgör en betydande del av bevisningen. Vid ett av rånen är bilderna direkt avgörande.

Vi ser det hela tiden. Mordet på oljemiljonären Thomas Gröndahl förra året löstes med hjälp av övervakningskameror.

Christine Schürrer kunde bindas till Arboga med hjälp av bilder och dömdes till livstids fängelse för mord på två barn.

Listan på våldtäktsmän och rånare som åkt fast kan göras lång.

– Vid allvarliga brott är övervakningskameror guld värda. De är ofta väsentliga även i de fall de inte utgör bevisning, säger Håkan Johansson, åklagaren som väckt åtal för bankomatmordet.

Våra tålmodiga invånare tycks stå ut med utvecklingen. De är rentav positiva, visar undersökningar.

Men vissa ledande politiker och tunga jurister bjuder ett svårbegripligt motstånd.

I en debattartikel nyligen gick fem riksdagsledamöter ur alliansen till angrepp mot övervakningskamerorna. Det mullrades om ”storebrorsfasoner” och ”maktens ökande kontrollbehov”.

Johan Linander, Centerpartiets talesman i rättspolitiska frågor, för ett liknande resonemang på sin blogg och förre justitiekanslern Göran Lambertz använde en del av sin arbetstid till att överklaga medgivna tillstånd om kameror.

Naturligtvis ska inte överheten kunna spionera på oss hur som helst. Och det är bekymmersamt att ingen tycks ha en aning om hur många kameror det finns runt om i landet.

Bara i Stockholm har länsstyrelsen gett tillstånd till över 27 000 kameror. I kollektivtrafiken finns ytterligare 19 000. Det verkliga antalet håller nu på att kartläggas.

Kameraövervakningen regleras i dag i två lagar. I ett nytt förslag, som riksdagen ska ta ställning, till samlas bestämmelserna i en.

Det kommer att bli lättare att få övervaka allmänna platser. Men de som kränks av bilderna ska kunna få skadestånd.

Inspelat material ska få sparas i tre månader, jämfört med en i dag. Toaletter och provrum ska även i framtiden vara fredade områden.

Det är en bra, ny lag.

Jag begriper att ingen vill fastna på bild kyssandes fel person.

Men så länge det otrogna paret inte har oturen att någon blir mördad bakom dess rygg lär ingen någonsin titta på bilderna.

Mig får ni gärna filma.

Följ ämnen i artikeln