När ska vi slippa skylla oss själva?

Jag sitter under ett fikonträd på en myllrande gata i Aten och läser Maria-Pia Boëthius ”Skylla sig själv”. En bok om samhällets syn på våldtäkt som kom 1976.

Ett slag i ansiktet på den helt bisarra sexualbrottsutredningen som bestod av sju gamla gubbar och en kvinna och som 1976 p­resenterade ett gäng lagförslag som syftade till att avdramatisera våldtäkt, sänka straffen för sexualbrott, legalisera incest mellan v­uxna, samt lägga skuld på kvinnor som före våldtäkten gjort sexuella inviter.

Lyckligtvis ledde Maria-Pia Boëthius debattinlägg till en massiv kritik från kvinnorörelsen och en ny sexualbrottskommitté till­sattes 1977.

Den här oerhört viktiga boken kom ut för snart 40 år sedan alltså. Ändå har vi fortfarande en sexualbrottslagstiftning som inte fungerar. År 2012 anmäldes 6 203 våldtäkter, BRÅ räknar med att det endast utgjorde mellan 10–20 procent av alla sexualbrott som verkligen begås.

Av någon anledning väljer de flesta fortfarande att inte anmäla. Kanske för att bara mellan 5–10 procent av de anmälda våldtäkterna leder till att gärningsmannen fälls. Fortfarande lever myten om männens ostoppbara sexualitet vidare. Fortfarande går de flesta kvinnor jag känner runt med en oroskänsla i offentliga miljöer efter mörkrets inbrott.

Jag är alltid orolig när min trettonåriga dotter ska ta tunnelbanan hem från bästisen vid 20-tiden på kvällen. Vi har normaliserat den här rädslan och gjort den till en naturlig del av våra liv. Hotet om att utsättas för sexuellt våld är konstant närvarande för alla kvinnor i hela världen, dygnet runt. En del av att vara kvinna. Vilket är så hisnande absurt.

40 år och nästan ingenting har hänt. Idén om att kvinnor med utmanande kläder, som varit för fulla på fel ställe, som gått hem med en snubbe de nyss träffat, som varit kåta, velat ligga men sen ångrat sig, bär ansvar för att de blivit våldtagna och får skylla sig själva frodas fortfarande ymnigt

i vårt samhälle. Liksom myten om att killar som kåtats upp måste få avsluta sin kåta sinnesstämning med utlösning.

Kåta killar förvandlas till våldsamma varulvar som måste få knulla färdigt, annars dör dom, liksom.

När ska våra politiker lägga fram en plan för nolltolerans mot våldtäkt?

När ska man börja ta det här jätte­lika problemet på allvar? Varför är inte det här en av de viktigaste valfrågorna? När ska det här barbariet upphöra?

Himmel

 Migrationsverket underlättar anhöriginvandring för syriska flyktingar. Äntligen en positiv, kärleksfull nyhet

i dessa fascistoida tider.

Helvete

Att fascism och rasism har tagit över stora delar av E­uropa – igen. Så ofattbart.

Följ ämnen i artikeln