Vaccin kan bli Trumps räddning i valet

En mörk värld väntar utan Donald Trump.

Bara Joe Biden kan rädda världen från en katastrof.

Två helt motstridiga verklighetsbilder som visar hur extremt delat det amerikanska samhället är.

Att politiska partier ger olika bilder av verkligheten är numera det normala. Men sällan har två så diametralt motsatta sanningar presenterats som under demokraternas och republikanernas partikonvent.

När president Trump höll sitt avslutningstal målade han upp en rosenskimrande bild av vad han själv lyckats åstadkomma under sina snart fyra år vid makten.

Aldrig tidigare har USA mått så bra och varit så rikt, enligt presidenten.

Nu är denna framtid av fred och välstånd hotad av motkandidaten Joe Biden om man får tro Trump.

– Ingen kommer att gå säker i Bidens USA, slog presidenten fast. Han kommer att krossa den amerikanska drömmen.

Egentligen borde Donald Trump inte ha en chans att vinna. Men en sak kan rädda honom.

Man kan tycka att den totala demoniseringen av motståndaren är så parodisk att den omöjligt kan gå hem hos väljarna. Överdrifterna är helt enkelt för grova.

Så ser det ut från en svensk horisont men så ser det inte ut om man är en amerikansk väljare.

I amerikansk politik finns inte längre några obestridliga fakta. Ingen sanning existerar.

Trump kan utan problem fortsätta framställa sig som en underdog och arbetarklassens främsta försvarare trots att han inte bara är mäktigast i världen utan dessutom miljardär. Dessa objektiva fakta saknar betydelse.

Uppenbara lögner

Antingen ansluter man sig till bilden av att fyra år till med Donald Trump i Vita huset vore en nationell katastrof eller så köper man Trumps verklighetsbild. Något mittfält existerar knappt längre.

Ta en sådan sak som minoriteternas ställning i det amerikanska samhället efter en sommar av protester mot polisvåld mot svarta.

I sitt tal hävdade Donald Trump att han på dryga tre år som president gjort mer för den svarta befolkningen än någon president sedan Abraham Lincoln och mer än vad Joe Biden åstadkommit under sina 47 år som politiker.

Ett uppenbart lögnaktigt påstående. Trump gjorde inte ens ett försök att underbygga det med fakta. Men retoriskt fungerar det ändå gentemot de väljare som är del av Trumps bubbla. Och de utgör fortfarande runt 40 procent av befolkningen.

Medan Biden försöker göra presidentvalet till en folkomröstning om Trump försöker presidenten i stället peka ut Biden som farlig och inkompetent. Även de som egentligen inte gillar Trump ska ändå tycka att han är bättre än alternativet.

Donald Trump slåss för sitt politiska liv. Tittar man bara på opinionsmätningarna så är det redan kört för honom. Ingen annan president har legat under med lika stora siffror så här nära valdagen och sedan vunnit. Inte på över 50 år.

Men Trump har inte gett upp. I stället skruvar han upp tonläget ännu mer.

Han hoppas att samma frågor som gjorde att han gick segrande ur striden för fyra år sedan ska göra honom segerrik även den här gången.

Borde inte kunna vinna

Lag och ordning är nu hans främsta valfråga efter att coronapandemin slagit sönder den blomstrande ekonomin som tidigare var hans bästa vapen.

Medan demokraterna ser på demonstrationerna mot polisvåldet som en varningssignal till samhället att göra något åt rasismen så ser Trump det i första hand som en ordningsfråga.

När amerikanska städer brinner av vandalism och våld är det inte alls omöjligt att många vanliga amerikaner sympatiserar mer med Trumps approach än med Bidens. Mycket hänger på om våldet och förstörelsen fortsätter.

Egentligen borde Donald Trump inte ha en chans att vinna.

När USA drabbas av en katastrof som coronapandemin spelar det egentligen ingen roll vem som har makten. Bara en president som hanterar en sådan kris med stor skicklighet och framgång kan räkna med att bli omvald. Donald Trump har inte gjort någondera.

Vaccin Trumps räddning?

Det verkar nästan som han försöker låtsas som pandemin är över. Presidenten höll sitt tal i Vita husets trädgård inför 2 000 inbjudna gäster som inte såg ut att hålla avstånd och där bara ett fåtal bar munskydd.

Men det finns en sak som kan rädda honom.

Det var ingen slump att Trump i sitt tal utlovade att det skulle finnas ett godkänt coronavaccin till årsskiftet. Kanske till och med tidigare än så.

Trump kommer inte att dra sig för att trycka på de ansvariga för att få det gjort och sedan ta åt sig äran. Han vet att ett vaccin kan göra att många amerikaner glömmer hans klumpiga och oskickliga hantering av covidkrisen.