Att sparka Carl Bildt finns inte på kartan

Fredrik Reinfeldt kommer inte att sparka Carl Bildt ur regeringen.

Att statsministern skulle göra sig av med ännu en minister inom loppet av några månader är otänkbart.

Carl Bildt (m) har utsatts för en skur av kritik sedan han utsågs till utrikesminister för fem månader sedan. Kritiken har alltid varit kopplad till hans ekonomiska intressen och hans tidigare internationella engagemang.

Men den som tror att Carl Bildt kommer att avgå frivilligt hoppas på för mycket.

Ingen trivs lika bra i hetluften som han. Kritiken bemöter han oftast på sin blogg. Det underförstådda budskapet där är att det är korkskallar som ifrågasätter hans heder. Läsaren kan vara lugn för att den inte behöver bry sig.

Minst lika otänkbart är att Fredrik Reinfeldt (m) skulle ge sin utrikesminister sparken. Två statsråd lämnade regeringen inom loppet av fyra dagar i höstas. Det satte djupa spår hos den nybakade statsministern.

Att Reinfeldt skulle medverka till att ytterligare ett moderatmärkt statsråd försvinner finns inte på kartan. Det skulle vara en fruktansvärd nesa. Och ett handfast bevis på att statsministerns omdöme är sviktande.

Men även om Reinfeldt försvarar Bildt tar varken stats- eller utrikesministern lätt på kritiken. Det bevisas i praktisk handling.

För det första sålde Carl Bildt den andra omgången optioner i Vostok Nafta, med intressen i den planerade rysk-tyska gasledningen i Östersjön. Efter ett styrelsebeslut kunde han avyttra dem i förtid för 4,8 miljoner – före skatt.

För det andra har han under den senaste månaden gjort sig av med aktierna i Lundin Petroleum värderade till 444 000 kronor. Lundin har intressen i Sudan.

För det tredje bloggar han frenetiskt. Av gårdagens fem inlägg handlar fyra om kritiken. Exempelvis skriver Carl Bildt att ”Kommittén för Iraks befrielse” där han ingick aldrig hade något sammanträde. Smedjan skulle diskutera hur Irak skulle bli av med Saddam Hussein.

Till viss del har Carl Bildt rätt när han påstår att det görs hönor av fjädrar. Det gäller exempelvis East Capital Turkiet som investerat i företag ägt av den turkiska militärens pensionsfond. Bildts andelar är värda 16 425 kronor.

Men Carl Bildt är en rik man. Enligt regeringskansliet har han aktier, fonder och optioner värda 23 miljoner kronor.

De kommer fortsätta att vara ett problem för Bildt så länge han sysslar med politik. Även om han tycker kritiken är småskuren.

Följ ämnen i artikeln