Den flådda tvättbjörnen andas fortfarande

Han håller tvättbjörnen i svansen, lyfter den som en yxa och dunkar dess huvud mot asfalten. Sedan hängs djuret uppochned och flås - levande.

Som tur är låter den inte, vilket jag trodde att ett djur i dess situation skulle göra, men den viftar frenetiskt på armarna och huvudet.

När bakdelen är flådd slutar den.

"Skönt, den dog", tänker jag som ser allt detta i ett filmklipp en vän mejlade.

När slaktaren har flått halva kroppen börjar djuret röra sig igen. "Inte så länge till, den lär inte palla mycket mer."

Två tredjedelar av kroppen är flådd. Den rycker ännu. Ända fram till slutet, med bara huvud och framben täckta, rycker den.

Klipp. Närbild på en hög av "klara" tvättbjörnar. "Stackarn, skönt att det är över." Då upptäcker jag att den översta andas. "Säkert dödsreflexer, det kan inte fortfarande ..."

Då lyfter hon upp huvudet, trots att hon bara är muskler och blodkärl som andas kall morgonluft. Under evighetslånga sekunder tittar hon runt, med ögonfransar som är ihopklibbade av blod. Sedan faller huvudet kraftlöst ner.

Den dagen kunde jag inte låta bli att "klä av" folk på gatan. Hur skulle han eller hon där borta se ut om ... Hur känns det att förvandlas till ett enda vidöppet sår? När det svider intensivt i varje kvadratmillimeter av ens väsen och smärta ångar ur varenda por?

Lidandet är bortom min fattningsförmåga.

Enligt Djurens rätt är detta snarare regel än undantag. Jag ringer den schweiziska filmaren Mark Rissi som intygar att även om filmen (som han tog i Kina) är ett par år gammal så pågår grymheterna än.

I stället för att uppgivet avsky människosläktet kan du göra något. Enklast är att på fikarasten tillsammans med kollegorna skriva en namnlista emot detta och mejla till mig, så ser jag till att den hamnar i rätta händer.

Kom igen, låt Aftonbladetservern svettas lite!

Det mesta av pälsen som kommer hit är från Kina. Sverige kan inte förbjuda import av skinnprodukter från djur som haft det sämre än vad som tillåts i svenska farmer; det skulle strida mot värlsdshandelsavtalet.

EU-beslutet om förbud mot import av hund- och kattskinn grundades på "public morality"; man ansåg att allmänheten upprörs särskilt över skinn från dessa djur. Förbudet gäller dock bara dessa arter, inte någon "värstanivå" på hur djur får behandlas. Så om en räv utsätts för lika grym behandling är det fritt fram att importera skinnet.

När allt färre köper helpäls blir pälsindustrins trick plagg med pälsdetaljer, vars äkthet man dessutom inte redogör för.

Folk noterar ofta inte pälsdetaljer. De som gör det antar ofta att det är fejkpäls. Många blir bedrövade när de får reda på att priset för deras Canada goose-jacka har betalats med blod.

Fråga i affären. Köp inte om det råder tvekan om pälsens oäkthet. Ju färre som köper kläder med päls på, desto fler butiker som plockar bort sådant från sina sortiment.

Nu inför OS i Peking finns det en unik möjlighet att påverka Kina. Svenska idrottare, företag och organisationer borde ta sitt ansvar och påverka landet i positiv riktning.

Följ ämnen i artikeln