Flyktingkris, då åker ministern till Söderhavet

Det är ett gammalt trick i politiken att publicera skämmiga eller obehagliga pressmeddelanden vid tidpunkter då journalister vill hem för att fira helg eller är upptagna med någon fråga som överskuggar alla andra.

Biståndsminister Isabella Lövin skickade ut ett sådant pressmeddelande i söndags. Det blev ett menlöst inslag på ministerns villkor i Dagens Eko och sedan har det varit tyst.

Perfekt. Så ska en politisk slipsten dras.
Isabella Lövin har mycket att tänka på. Flyktingströmmarna har inte varit så stora sedan efter andra världskriget och läget är på många sätt mer komplicerat nu än då.

För första gången får konflikter i en annan världsdel, i länder långt, långt borta, direkta verkningar i Europa, i Sverige, i kommuner som Filipstad och Ljusnarsberg.

Det beror på att världen krympt mentalt och rumsligt. Smarta

telefoner gör att Europas fred och välstånd är nära för männi­skor som vandrar genom öknen från bomberna i Aleppo. Bättre vägar, fler bilar och flyktingsmugglare gör det möjligt även för ganska fattiga människor att ta sig till Europa, i alla fall Europas gräns.
Biståndsministern har verkligen mycket att tänka på. Vilka insatser kan Sverige göra i Turkiet, Libanon och Jordanien? Vad kan vi göra i länderna söder om Sahara så att invånarna stannar där i stället för att fly till Säffle, Eskils­tuna och Dorotea?

Afghanistan!

Och så ska vi inte glömma att vi har ett lågintensivt krig mitt i vår världsdel. Rysslands aggression mot Ukraina.

Biståndet har blivit ett av de viktigaste politikområdena. Det gäller att tänka nytt och stort.

Bistånd handlar inte längre om att sträcka ut en hjälpande hand till människor långt borta.

Biståndet har blivit en fråga om Sveriges stabilitet.

För det politikområdet ansvarar Isabella Lövin. Och i söndags skickade hennes pressfolk ut ett meddelande om att bistånds­ministern reser till Tonga, Fiji och Kiribati i Söderhavet. I Tonga ska Lövin möta representanter för Melanesien, Mikronesien och Polynesien.
Isabella Lövin har bestämt sig för att rädda dessa länder som hotas av klimatförändringarna.

Sverige har tagit på sig ledartröjan, står det i pressmeddelandet.

Än en gång talar en svensk politiker om för oss att vi är bäst i världen, nu ska vi rädda Söder­havet.

Det påminner om 1989 när Östeuropa föll samman och utrikesdepartementet skickade ut pressmeddelanden om vårt engagemang i – ­Etiopien.

Följ ämnen i artikeln