Så får du pengarna att räcka längre

Uppdaterad 2013-01-07 | Publicerad 2013-01-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Annika Creutzers bästa tips för tunna plånböcker i januari

Början på året är ofta tufft ekonomiskt. Plånboken är tunn efter julfirande och mellandagsrea och samtidigt ska terminsavgifter och andra kostnader betalas.

Här är några av mina bästa tips för hur du får pengarna att räcka och hur du kan få lite påfyllning.

Annika Creutzer.

1. Rensa frysen och försök att laga så mycket mat som möjligt på det som du redan har hemma.

2. Gör det till en utmaning i familjen att se vem som kan laga godast mat för minsta pengen. En utmaning kan vara att panta ett antal flaskor och se om det går att laga en middag för panten.

3. Rensa, rensa, rensa – och sälj. Har du inga pengar att gå ut och spendera så använd istället tiden till att röja hemma. Sälj sedan det du hittar på nätsajter som Blocket och Tradera eller bär de finare plaggen till en andrahandsbutik som säljer på kommission. Det du inte säljer kan du skänka bort till välgörenhetsorganisationer så hjälper du andra att få det lite bättre.

4. Glöm alla erbjudanden om fantastiska lån. De är oftast för bra för att vara sanna. Försök att undvika att låna pengar. Det kommer bara surt efter.

5. Måste du låna pengar under några veckor är det bättre att gå till pantbanken än att ta ett sms-lån. Skulle du inte klara att betala tillbaka lånet så förlorar du bara det du pantsatt och du slipper att hamna hos Kronofogden. Pantbankerna tar också ut en hög ränta men eftersom det inte är dyra avgifter kring lånet så är det förhållandevis billigt för ett lån om du bara tar det för ett par veckor.

6. Ställ till med fest. Det är nu vi behöver träffa vänner som vi inte hann med under hösten. Men gör det till ett knytkalas och låt alla få ta med sig olika rätter och dryck. Då behöver det inte kosta mer än den vanliga familjemiddagen.

7. Skaffa gratismotion. Visst är det lockande med alla erbjudanden om gymkort. Men handen på hjärtat – var det en bra affär förra året? Kanske är det bättre att ta några varv i det lokala skidspåret eller låna skridskor och prova idrottsplatsens skridskobana. Vill du ha hjälp med träningen finns många begagnade dvd och videofilmer hos Myrorna och andra andrahandsaffärer. Många har gett upp och lämnat in träningspaket de betalat dyrt för.

8. Ställ bilen om du kan. Slentrianåkandet kostar pengar. Ta med den gamla barnvagnen eller matkassen på hjul till affären så slipper du bära. Inser du att du kan avvara bilen helt så kan du ställa av den och slippa skatt.

9. Ta med matlåda till jobbet. Ett gammalt tips som de flesta säkert redan tänkt på. Men det går att utveckla. Bilda matlag och låt en av fem laga mat till fem personer varje dag. Det är roligare att bli bjuden på överraskningar och själv behöver du bara tänka på matlåda, även om det är gånger 5, en gång i veckan. Är du student kan ni också ha matlag och gå hem till varandra några kvällar i veckan. Men det ska vara enkelt husmanskost som inte gör matinköpen dyrare.

10. När du får första lönen efter jul är det dags att tänka på hur du ska slippa att hamna i samma situation nästa år. Räkna ut vad helgfirandet kostade extra. Lägg till andra stora utgifter kring årsskiftet. Dela med tio och sätt av denna summa varje månad framöver på ett särskilt konto.

11. Se också över alla utgifter och strama åt där du kan. Men var inte för hård mot dig själv. Går du ut med en riktig snålbudget i januari är det troligt att du slängt den i väggen före mars. Ge dig själv rimliga förutsättningar och lägg in enkla, billiga belöningar när du klarat av en månad.

12. Fundera på hur du kan tjäna mer pengar på längre sikt. Kanske är det dags att utnyttja rot-avdraget och bygga om ett rum eller två i villans källare till en uthyrningsdel med trinettkök och badrum. I år har schablonavdraget för uthyrning höjts från 22 000 till 40 000 kronor. Det innebär att du kan hyra ut ett småhus, hela eller delar av det för 50 000 kronor utan att betala någon skatt på pengarna (40 000 kronor + 20 procent av uthyrningsbeloppet). Hyr du ut en lägenhet (hyres- eller bostadsrätt) får du, förutom schablonavdraget, göra avdrag för hyran eller del av hyran om du hyr ut en del av lägenheten.

Uthyrningsdel i villan kan dessutom bli en bra pensionsförsäkring som gör att ni har råd att bo kvar även när inkomsterna blir mindre.

Annika Creutzer

Följ ämnen i artikeln