Creutzer: Det kommer bli värre

Det är tuffa tider för livbolagen när både räntor och börser faller.

Och värre kommer det att bli.

Ändå är denna form av sparande bra för de flesta. Det gäller bara att välja rätt bolag.

Annika Creutzer, ekonomijournalist.

Sparar du hos ett livbolag har du valt att lägga dina pengar i samma påse som alla andra sparare hos bolaget. Denna påse sköter förvaltarna om och de fördelar pengarna på aktier, obligationer och fastigheter. Med andra ord brukar det vara en bra spridning av risker.

Livbolagen lovar dig också en viss ränta eller åtminstone att pengarna inte ska falla i värde. Det är den garanterade räntan.

Återtag

Dessutom kan du få lite mer i goda tider, en preliminärt tilldelad ränta.

I dåliga tider kan det hända att livbolaget måste ta tillbaka en del av den preliminärt tilldelade räntan. Det hände för några år sedan, den så kallade AMF-skandalen, när AMF Pension gjorde ett återtag. Dåvarande Vd Christer Elmehagen passade på att flytta sina pengar, inklusive den preliminära räntan, innan detta blev känt och värdet skrevs ner med 8 procent. Det drabbade både sparare och de som hade tjänstepension under utbetalning. En genomsnittlig pensionär fick pensionen sänkt med 100-150 kronor i månaden.

Just nu är det svårt för många livbolag att placera så att de klarar den garanterade räntan, än mindre kan ge någon ytterligare ränta. Börserna faller och därmed minskar aktieplaceringarna i värde. Samtidigt är räntorna extremt låga så dessa placeringar kan inte väga upp för börsraset. Fastigheter är oftast bara en mindre del så de kan vi nästa glömma.

Fler stänger

Troligen kommer fler livbolag att stänga för nysparare som Länsförsäkringar Liv gjort eller göra återtag som AMF Pension gjorde efter finanskrisen 2008.

De bästa bolagen är de som har stora kapital och som byggt upp dem under många år. Då finns det ofta gott om kapital utöver garantierna och de klarar därmed krisen bättre. Hög soliditet är med andra ord ett mått på bolaget.

För i grunden är det klokt att spara tillsammans med andra och låta proffs placera. Det är dessutom ett sparande som har Finansinspektionens vakande ögon på sig till skillnad från mycket annat som vi lockas att placera i.

Följ ämnen i artikeln