Nio lärdomar som räddade mig från skitveckan

Det har varit en sån förskräcklig vecka att jag bara velat gömma mig från allt. Mord på svenska skolbarn.

Flyktingförläggningar som brinner. Politiker som gör krisuppgörelser i elfte timmen så att man börjar ifrågasätta att de verkligen har kontroll över situationen.

Jag vill elda upp alla tidningar, krossa alla TV-apparater, riva sönder internet. Särskilt sociala medier med sina giftiga grälsjukhet.

Men i allt detta hittade jag ett motgift. En bildad bloggare. Maria Popova är en bulgarisk litteraturkritiker i Brooklyn som driver “Brain pickings” där hon samlar texter och skriver om allt från filosofi till fysik. Till sitt jubileum gjorde hon en sammanfattning av just nio lärdomar hon gjort under sina nio år av att kurera detta renässansprojekt. Här kommer de i en tafflig översättning, med praktisk applicering på vår digitala offentlighet.

1. “Tillåt dig själv den obekväma lyxen att ändra uppfattning.”

Det är jätteläskigt att omfamna att världen kanske inte funkar som man trodde. Och framför allt: att man ibland inte vet. Testa detta kära nätkonspiratörer.

2. “Gör inget enkom för pengar, status eller bekräftelse.”

Det är klart att man ska ha ett jobb och så – men du som sett din elakt formulerade tweet bli en like-raket, var det verkligen därför du gick upp ur sängen? Eller kan dessa tomma kalorier stå i vägen för din sanna passion?

3. ”Var generös.”

Alla som börjar ett meningsutbyte med någon på nätet, kom ihåg att det är en livs levande människa på andra sidan.

4. ”Skapa rum av stillhet i ditt liv.”

Där kommer kreativiteten.

Och framför allt: sov. Åtta timmar. Det behöver du. Så. Ta bort mobilen ibland. Helt. Inget instagrammande av den där stillsamma skogspromenaden.

5. ”När folk berättar för dig vem du är – tro inte på dem.”

Folks missförstånd om dig säger mer om dem än dig. Men tvärtom gäller också – när folk säger vilka de är, då är det på plats att ta dem på orden.

6. ”Närvaro är en mer krävande och belönande konstform än produktivitet.”

Se nummer 2. Ska du på dödsbädden inse, att alla dessa like-raketer – var det ditt liv?

7. ”Förvänta dig att allting som är mödan värt tar tid.”

Själva motsatsen till vår samtid.

8. ”Sök det som förstorar din ande.”

Återvänd till de verk och personer som gör dig bättre. Sluta twitterfajtas med någon som drar ner dig i smutsen. Lyssna på en bra låt istället.

9. ”Var inte rädd för att vara idealist.”

Det är lockande att drivas av massan. Att ge dem det som delas och gillas. Men ibland skapas efterfrågan av tillgång. Maria Popova uppmanar oss alla att kollektivt ta ansvar för att lyfta oss uppåt istället för att dras nedåt. Det är där jag finner hopp denna skitvecka.

Följ ämnen i artikeln