Förra årets politiska kaos kan komma i repris

VÄSTERÅS. Kristdemokraternas motstånd mot Decemberöverenskommelsen, DÖ, ökar.

Partiledaren Ebba Busch Thor erkänner att partiledningen kan förlora den viktiga omröstningen.

Förra höstens kaos i svensk politik kan komma i repris.

Under dagen meddelade ytterligare tre av Kristdemokraternas partidistrikt att de tycker att partiet ska bryta julpakten från förra året.

Den ingicks mellan regeringen och Alliansen och säger att den partigruppering som har stöd av flest mandat i riksdagen ska få igenom sitt budgetförslag.

Men i alla borgerliga partier, främst Kristdemokraterna och Moderaterna, finns ett motstånd mot DÖ. De tycker att det är konstigt att först vildsint kritisera ett förslag och sedan aktivt medverka till att det förverkligas. En inte helt apart synpunkt.

I går hade partidistrikt med sammanlagt 56 mandat av rikstingets 274 meddelat att deras linje är att DÖ måste brytas. Men i dag, bara timmar innan Ebba Busch Thor skulle hålla sitt inledningsanförande på rikstinget, kom beskedet att ytterligare tre distrikt hade sällat sig till upprorsmakarna.

Ett av dem är Busch Thors eget hemdistrikt, Uppsala.

Det innebär att distrikt som representerar 71 ombud nu vill att Decemberöverenskommelsen, även kallad julpakten, kastas på sophögen. Men det kan finnas enskilda ombud i distrikt som tillåter fri röstning som också är kritiska.

- Men ställningen är jämnare än man får uppfattningen om när man läser tidningarna, säger en källa. Det betyder i klartext att motståndet är större än det hittills verkat.

Ebba Busch Thor är själv inte främmande för att partiledningen kommer att få stryk i omröstningen i morgon eftermiddag.

- Vi är beredda på olika utfall. Vi räds inte och har en handlingsplan. Vi har skissat på många olika vägar, sade hon på presskonferensen efter talet där tingets hetaste fråga lyste med sin frånvaro. Busch Thor sade bara att hon tycker det är bra att alla inte tycker likadant i Kristdemokraterna.

Vad betyder det då om Decemberöverenskommelsen faller? Man skulle kunna tro att vi då är tillbaka på ruta ett, det vill säga att det ser ut som när riksdagen röstade ner regeringens budgetförslag den 3 december förra året och Stefan Löfven meddelade att han tänkte utlysa nyval.

Men sedan dess har läget ändrat sig. De fyra allianspartierna är överens om att de ska presentera varsitt budgetförslag under de närmaste åren. Alltså finns inte ett alternativ som ställs mot regeringens och Vänsterpartiets. Därmed försvinner risken för att regeringens budget ska röstas ner.

Är det ett evigt tillstånd? Givetvis inte. Det kan gå väldigt fort i politiken och Alliansen kan snabbt ändra sig om de ser en chans att få igenom sin egen politik.

I så fall har vi ett helt nytt parlamentariskt läge och förra höstens kaos kan komma i repris.

Det förefaller dock mindre sannolikt. Bedömningen här på KD-tinget i Västerås är att partiledningens linje, att hålla fast vid DÖ, kommer att vinna. Eller också blir det någon form av kompromiss. Hur den skulle kunna se ut är i högsta grad oklart.

Men i kväll vet vi. Kanske.

Decemberöverens-kommelsen på 30
sekunder